Alfabetul Braille

28668779 - blind woman reading text in braille

Incredibil, dar unul dintre cele mai ingenioase, simple și utile alfabete din lume a fost inventat de un copil. Micuțul Louis Brialle și-a pierdut vederea în urma unui accident la vârsta de numai 3 ani. A mers la școală, unde a început să folosească un soi de cărți care aveau literele în relief. Dar erau foarte puține, foarte scumpe și greu de obținut. Astfel că, la vârsta de 15 ani, adolescentul Braille a inventat un alfabet simplu, bazat pe cuvinte formate din maximum 6 puncte. El a folosit mici unelte din metal din trusa tatălui lui pentru a inscripționa textele pe hârtie, în relief. Alfabetul său ocupa mai puțin spațiu, era ușor de învățat și a devenit în câțiva ani alfabetul universal al tuturor persoanelor lipsite de vedere.

Apărătorile pentru urechi

49031307 - smiling woman with earmuffs on white screen

Iarna, mulți tineri preferă apărători pentru urechi, decât să poarte căciulă. Sunt călduroase, colorate, au căști încorporate și, cel mai important, sunt mereu la modă. Greu de crezut că au fost inventate de un copil! Americanul Chester Greenwood, pasionat de patinaj, a încercat să își protejeze urechile de îngheț pe patinoar, fără să poarte căciulă. El a realizat un cadru din sârmă, ca o cordeluță, care să îi acopere doar urechile, și a rugat-o pe bunica lui să îi coasă niște blană moale de iepure. Așa au apărut apărătorile pentru urechi, pe care le-a inventat la vârsta de 15 ani și tot atunci le-a și patentat.

Înghețata pe băț

13009771 - homemade ice cream

Micuțul Frank Epperson primea mai rar dulciuri la vârsta de 11 ani, deși poftea în fiecare zi la acadele. El a încercat într-o zi friguroasă de iarnă să își facă singur o acadea într-un pahar, din sirop de zahăr, fructe și lapte. A pus și un băț în pahar, dar nu a fost mulțumit de rezultat. Peste noapte, uitând paharul afară, conținutul a înghețat, și băiatul a descoperit a doua zi că a făcut singur înghețată. Povestea datează de prin 1905, dar a mai trecut ceva vreme până când înghețata pe băț a devenit populară.

Snow mobilul

2689919 - snowmobile racing

Joseph Armand Bombardier avea numai 15 ani când s-a gândit să atașeze un motor vechi de Ford la o sanie, curios să vadă dacă poate merge prin zăpadă. Ajutat de fratele lui mai mare, Joseph a reușit să își pună în aplicare ideea. Și a găsit și soluții pentru a controla motorul, realizând astfel prima sanie cu elice și motor. Mai târziu, lucrând ca mecanic, Bombardier și-a perfecționat prototipul și a patentat snow mobilul.

Televiziunea

13308132 - old tv retro style isolated on white background

Televiziunea și televizorul sunt invenții complexe la care și-au adus aportul numeroși cercetători și fizicieni. Cu toate acestea, primul căruia i-a venit ideea de a transmite un semnal video, așa cum se transmiteau undele radio, a fost Philo Farnsworth, la vârsta de numai 15 ani. El a imaginat primul sistem care putea reproduce o imagine și i-a cerut sfatul profesorului său de chimie. Acesta din urmă a păstrat toate schițele realizate de Philo, l-a încurajat și l-a ajutat să le pună în practică mai târziu, când și-a patentat ideea.

Vezi care sunt cei mai mari inventatori romani!

sursa foto: 123rf.com