Perele protejează uterul

Puţine fructe au un complex de minerale şi vitamine atât de bogat ca al perelor! Sunt recomandate în orice afecţiune pentru stimularea imunităţii, inclusiv în diabet, şi nu produc alergii. Recent, s-a descoperit că au un rol important şi pentru sistemul reproducător. Perele, a căror formă seamănă cu uterul, conţin hormoni similari cu estrogenul şi echilibrează funcţia ovarelor, a uterului şi a sistemului endocrin.

Ştiai că perele au beneficii mari şi asupra glandei tiroide? Aceste fructe, consumate regulat, previn apariţia bolilor endocrine, în special a celor determinate de hipo sau hipertiroidie.     

 Roşiile, benefice inimii

Culoarea roşie şi forma lor specifică ne duce cu gândul la inimă. Iar, dacă le tai pe jumătate, vei observa că principalele nervuri împart roşia în patru camere, asemănătoare cu atriile şi ventricolele inimii. Numeroase studii au demonstrat că vitaminele şi antioxidanţii pe care îi conţin roşiile sunt benefice sângelui şi bunei funcţionări a cordului.

Ştiai că roşiile proaspete, consumate cu regularitate, menţin colesterolul la un nivel scăzut şi reduc cu 25% riscul de boli cardiovasculare?   

 Nucile, ajutoare pentru creier

Forma nucilor, atât a cojilor cât şi a miezului, dar şi culoarea lor aduce aminte de creierul uman. Iar beneficiile pentru creier sunt numeroase. Lecitina, magneziul şi toate vitaminele din nuci ajută memoria şi reduc riscul unor boli degenerative precum Alzheimer şi Parkinson. Acizii graşi omega 3 sunt de asemenea esenţiali pentru creier.

Ştiai că nucile ne ajută să dormim mai bine, iar, în cazul persoanelor depresive, le ajută să treacă mai uşor peste perioadele dificile? 

Strugurii negri împrospătează sângele

Nu degeaba se spune în popor că un pahar de vin negru “primeneşte” sângele. Boabele de struguri roşii nu numai că seamănă cu celulele sângelui, au şi o mulţime de beneficii pentru circulaţia sanguină. Strugurii au un conţinut ridicat de resveratrol, un antioxidant care reglează fluxul sanguin, previne formarea de cheaguri şi îngroşarea vaselor de sânge.

Ştiai că antioxidanţii din coaja şi sâmburii strugurilor roşii previn cancerul şi combat infecţiile virale precum gripele de sezon?

Strugurii albi ajută plămânii

Alveolele plămânilor sunt dispuse în ciorchini strâns grupaţi, întocmai boabelor de struguri albi. Natura a meşterit această asemănare să ne sugereze cât de importante sunt aceste fructe pentru buna funcţionare a plămânilor şi pentru sistemul respirator. Cercetătorii consideră strugurii albi un adevărat fortifiant pentru persoanele care suferă de astm, bronşite sau alte afecţiuni ale sistemului respirator.

Ştiai că strugurii albi sunt cei mai indicaţi în refacerea organismului după o boală severă? Ei conţin fier şi zinc, minerale esenţiale pentru refacerea imunităţii şi a energiei.