Teama de pisica neagră

Dacă îți taie calea o pisică neagră, rostește repede în gând o rugăciune și fă trei pași înapoi. Altfel, vei avea toată ziua ghinion. Chiar dacă știm că sunt niște animale inofensive și că nu au nicio vină că s-au născut negre, nimeni nu poate uita superstiția care le însoțește. Și totul pornește de la ideile trăznite ale unui papă care a declarat în mod oficial pisica neagră instrumentul diavolului. În anul 1233, Papa Gregorian al IX-lea scria în lucrarea sa ”Vox in Rama” că pisicile negre sunt încarnarea ființelor drăcești. În următoarele secole, bietele pisici negre au fost prigonite, prinse și arse pe rug alături de așa zisele vrăjitoare, că niciun creștin nu se îndoia de pericolul pe care îl reprezentau. Până și azi, mai sunt destui care se tem de ele…

Femeile, un pericol pe navă

în zilele noastre, femeile muncesc deopotrivă cu bărbații pe nave, în marină sau la pescuit. Dar multe veacuri la rând, marinarii se temeau că o femeie la bordul navei va atrage după ea toate ghinioanele. Mai sunt și azi câteva locuri în lume unde femeile nu sunt bine primite pe vase, iar motivul care stă la baza acestei superstiții pare să fie destul de bine întemeiat. În vremurile în care echipajele de marinari erau formate exclusiv din bărbați, prezența unei femei ducea inevitabil la apariția unor relații nepotrivite, gelozie, bătăi și răzbunare. De aici porneau toate ghinioanele pentru că legăturile și încrederea dintre marinari erau în pericol.

Cu picioarele pe masă

În multe culturi, în Europa și în Asia deopotrivă, aduce ghinion să îți pui picioarele pe masă sau încălțămintea. Oamenii se temeau că își vor pierde câștigurile și bunăstarea, că se vor certa cu partenera de viață sau că vor avea probleme la muncă. Se pare că originea acestei superstiții pornește din Marea Britanie, unde se puneau pe masă încălțările minerilor decedați, înainte de a fi înmormântați, drept semn de respect. Dar conjunctura fiind una sumbră, obiceiul a căpătat o conotație negativă și s-a transformat într-o superstiție de care ne ferim și în ziua de azi.

Maleficul 3 și superstiții de război

Se spune că, dacă trei bărbați își aprind țigara cu același chibrit, cel de al treilea va muri curând. Azi, chibritele au fost înlocuite cu brichete, dar în vremuri de război, soldații care își aprindeau în tranșee țigările deveneau ținte sigure pentru inamici, iar cel de al treilea era cel mai expus. Tot de atunci, numărul 3 a căpătat o semnificație fatală, ghinionistă.