Moștenim de la părinți totul, și genele bune, și genele rele, iar moștenirea genetică reprezintă cea mai mare parte din ceea ce suntem noi azi. Iată ce descoperiri s-au mai făcut în domeniul geneticii și de ce unele persoane sunt predispuse la acte de violență, așa cum au fost bunicii sau părinții lor.

 

Genele violenței, le moștenim de la părinți fără drept de apel

Două tipuri de gene, și anume MOAO și CDH13, sunt legate de comportamentul violent, conform studiilor unei echipe de psihologi finlandezi care a publicat un studiu pe această temă în anul 2014. Conform analizei lor, cei 1.154 de delincvenți care au fost supuși studiului, prezintă anumite mutații ale acestor gene și sunt de 13 ori mai dispuși să recidiveze, decât delincvenții care nu prezintă aceste mutații. Pe de altă parte, persoanele supuse studiului au fost alese pentru faptele lor deosebit de violente, de la violuri și crime, la tâlhărie și tentativă de omor.

Ceea ce este grav este că aceste mutații ale celor două gene pot fi transmise copiilor și nu puține sunt cazurile în care fiul devine infractor, așa cum a fost și tatăl. Studiul cercetătorilor finlandezi arată, însă, că înclinațiile violente moștenite genetic ar putea fi reprimate cu anumite tratamente, prin consiliere psihologică și diverse terapii alternative.

Bineînțeles, nu toți cei care moștenesc aceste mutații devin agresivi și comit infracțiuni grave care îi trimit după gratii. Majoritatea nu are niciodată probleme cu poliția, dar comportamentul agresiv se manifestă în familie și în societate la un moment dat.

Gena suicidului, rară dar reală!

Cercetătorii americani au descoperit că depresia și suicidul sunt legate de gena RGS2, care apare frecvent la persoanele labile emoționale, anxioase și depresive. Aceeași genă poate explica de ce apar mai multe sinucideri în aceeași familie, cum este cazul familiei scriitorului Ernest Hemingway. Celebru autor american s-a sinucis în anul 1961, după ce în 1928 se omorâse tatăl său. Uterior, una dintre nepoatele lui Hemingway s-a sinucis și apoi doi dintre descendenții ei direcți.

Studiul realizat la Institutul de Psihiatrie din New York a analizat 412 persoane care suferă de depresie acută și gravă. Dintre ele, 154 au încercat să se sinucidă în trecut. Iar analiza cercetătorilor a arătat că mai bine de jumătate dintre cei 154 de posibili sinucigași prezintă o variantă a genei RGS2 întâlnită la pacienții care și-au luat viața singuri.

Mai sunt multe lucruri de studiat în acest domeniu, cert este că tendințele sinucigașe pot fi moștenite, dar cine are în familie astfel de cazuri poate solicita sprijin din partea unui psihiatru pentru a depăși momentele critice.

Moștenirea genetică a traumelor

Au fost realizate în ultimii ani tot mai multe studii asupra copiilor și nepoților celor care au fost sclavi, celor care au fost deportați în războaie, închiși în lagăre, supraviețuitorilor Holocaustului sau războiului din Vietnam. Sub o formă sau alta, traumele cumplite prin care au trecut aceste persoane și-au lăsat amprenta asupra codului lor genetic, iar acest lucru este transmis mai departe copiilor și nepoților, chiar dacă ei trăiesc într-o lume pașnică.

Câteva studii realizate asupra unor tineri evrei și negri, provenind din familii care au îndurat războaie, Holocaustul și sclavia, au arătat că, deși trăiesc la mii de kilometri depărtare, prezintă câteva similarități stranii. Amigdala, responsabilă cu emoțiile și trăirile interioare, în cazul acestor tineri este mult mai activă decât în cazul unor tineri care nu au avut povești traumatizante în familie.

Pe de altă parte, copiii unor soldați care au luptat în Vietnam și copiii unor evrei ajunși în lagăre prezintă aproximativ același comportament față de situațiile traumatizante.

Dr. Rachel Yehuda, cercetător la Școala de Medicină din cadrul spitalului ”Muntele Sinai” din Manhattan, susține că evenimentele traumatizante ne alterează codul genetic, iar mutațiile pe care le suferim pot fi moștenite de următoarele generații.

sursa foto: 123rf.com