Teama românului de piciorul stâng este veche de câteva secole și este împărtășită cu multe alte popoare. Ea poate să fie legată de faptul că persoanele stângace nu erau înțelese și erau privite drept niște anomalii ale naturii, urmărite de spirite rele și de ghinioane. Dar iată și alte superstiții despre picioare care evocă duhurile și magia neagră sau nenorocirile.

Ai grijă să te dai jos din pat cu piciorul drept!

Ai fost vreodată atentă ce picior pui mai întâi pe podea atunci când te dai jos din pat dimineața? O superstiție mai veche, întâlnită și pe la noi și pe la sârbi, spune să nu pui niciodată piciorul stâng jos când te ridici din pat, ci să îl folosești numai pe cel drept. Altfel, vei atrage asupra ta tot felul de ghinioane în ziua respectivă.

De asemenea, este bine să încalți mai întâi piciorul drept, pentru că dacă încalți piciorul stâng prima dată, este posibil să atragi farmecele și deochiul asupra ta când ieși din casă.

Când te mănâncă talpa, pleci la drum lung

Așa spune o altă superstiție veche, fiind vorba de talpa piciorului drept, deoarece se consideră că numai aceasta poate aduce vești despre o călătorie de bun augur. Ba chiar este musai să pleci la drum, dacă te mănâncă talpa piciorului drept, chiar dacă nu aveai de gând. Cine știe cu ce noroc te întâlnești în cale și ce lucruri bune te așteaptă la destinație!

Mireasa trebuie să îl calce pe picior pe mire în biserică

La cununia religioasă, în unele zone, mirii știu că există aceast obicei vechi să încerci să îl calci primul pe picior pe celălalt. Cine reușește, se zice că acela va conduce casa. Numai să nu îi scrântești piciorul soțului sau soției, că vai și amar de casa voastră!

Oricum, superstiția românească este amuzantă și mirii care mai țin cont de ea nu vor decât să se distreze. Mai grav este că, prin alte părți ale lumii, mirele pune piciorul pe capul miresei, să îi fie supusă toată viața și astfel să nu aibă nicio problemă în căsnicie.

foto: 123rf.com