Bați în lemn, să te ferești de rele 

Ne-am obișnuit din copilărie, la îndemnul bunicilor, să batem în lemn când vorbim despre necazuri, accidente sau boli, să nu atragem răul asupra noastră. Pentru mulți dintre noi a devenit chiar un gest reflex. De teamă să nu cobim și să atragem relele asupra noastră, batem în lemn de trei ori și credem că suntem mai protejați de ghinion. Originea acestei superstiții stranii, însă, este greu de explicat. Se crede că provine din vremuri de mult apuse, când oamenii credeau că spiritele bune ale copacilor îi protejează de rele. În Grecia antică exista credința conform căreia, dacă atingeai un stejar, puteai să comunici cu Zeus și puteai să ceri protecția celei mai mari divinități din Pantheon.

Ții degetele cruciș să ai noroc!

Crucea a fost din cele mai vechi timpuri simbolul protecției, puterii și al norocului. În credințele străvechi, dacă două persoane își puneau aceeași dorință trebuiau să își pună în cruce degetele arătătoare pentru ca visul lor să se împlinească. Ulterior, obiceiul de a-și pune degetele în cruce a fost adoptat de creștini pentru a se recunoaște între ei, invocând astfel și protecția lui Dumnezeu. În vremurile moderne, superstiția a căpătat mai multe semnificații. E bine să îți ții degetele încrucișate ca să ai noroc sau ca să treci cu bine peste o încercare grea. Cine ține degetele încrucișate la spate sau în buzunar în timp ce minte sau face o promisiune pe care nu o va respecta, crede că va fi absolvit de vină. În acest caz, degetele încrucișate îl feresc de diavol, care va încerca să îl ademenească pe căi necinstite.

Spui “Sănătate!” când strănută cineva 

Spune “Sănătate!” când strănută cineva, să îl ferești de boală… Din vremuri străvechi, oamenii credeau că, prin strănut, trupul își pierde puterea și forța de a lupta cu bolile. Credința s-a păstrat de-a lungul veacurilor, astfel că, în Evul Mediu, strănutul era temut de moarte și asociat cu ciuma. Până și Papa din acele vremuri învăța lumea să ureze sănătate celor care strănută și să se roage pentru sufletul lor. Obiceiul a rămas până azi, chiar dacă am uitat semnificația lui originală.

sursa foto: 123rf.com