Când Aristotel scria pentru prima dată despre cele cinci simțuri esențiale, văzul, auzul, gustul, mirosul și pipăitul, nu se gândea cât de complex este creierul nostru și câte simțuri fine și imperceptibile poate să dezvolte. Teoria celui de al șaselea simț, oricât de atractivă ar părea pentru iubitorii de mistere, este depășită de mult. În realitate, avem peste 20 de simțuri, iar unele dintre ele foarte aproape de… paranormal.

Putem ”mirosi” emoțiile și personalitatea celorlalți

Se spune că nu e bine să judeci o carte după copertă și un om după aparențe. Dar există situații în care suntem nevoiți să evaluăm într-o singură secundă intențiile unei persoane necunoscute. Iar natura ne-a înzestrat cu un dar special care ne ajută să presimțim dacă intențiile ei sunt bune sau rele.

Este uimitor cum putem analiza rapid mirosul, privirea, gesturile și atitudinea celorlalți, astfel încât să ne facem imediat o impresie despre caracterul lor, dar și despre starea de spirit pe care o au.

Unii văd prea puține culori, alții prea multe

Încearcă să inventezi o culoare complet nouă. Nu poți, nu-i așa? Pentru că ai impresia că le-ai văzut pe toate. În realitate, în natură există o mulțime de culori pe care noi nu le percepem.

Așa cum pentru mulți bărbați nu e nicio diferență între turcoaz și bleu, pentru că nu le disting, nici ochii noștri nu pot distinge toate culorile din jur. Dar există, totuși, oameni care pot. Aceștia sunt numiți tetracromați, deoarece ochii lor au patru tipuri de celule cu con, spre deosebire de noi ceilalți care avem doar trei tipuri.

Dacă un om obișnuit poate distinge aproape 1 milion de culori, un tetracromat e capabil să vadă aproape 100 de milioane de culori. Este o mutație genetică rară, dar cel mai adesea apare la femei… poate de aceea suntem atât de sensibile la culoare.

Bărbații simt când femeile sunt fertile

Este un simț mai special, dar vechi de când lumea și esențial pentru supraviețuirea speciei. Bărbații pot simți când femeile sunt fertile și nu este deloc straniu. În perioada ovulației, vocea femeii și chiar mirosul corpului ei trec prin schimbări subtile pe care bărbații le simt, fără să știe.

sursa foto: 123rf.com