Pietrele de ametist sunt considerate pietre semiprețioase și sunt o varietate de cuarț de culoare violet – albăstrui, deosebit de apreciate de maeștrii bijutieri. Dar, în vechime, ametistul era apreciat nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru proprietățile lui mistice.

Grecii antici credeau că această piatră aduce multă bucurie și fericire tinerilor îndrăgostiți și protejează sănătatea. Cu cât era mai transparent și mai clar, iar culoarea violetă mai intensă, cu atât era considerată o piatră magică.

Ametistul este o piatră protectoare

Poate datorită culorii sale deosebite, poate datorită strălucirii intense și profunde, ametistul era considerat o piatră protectoare în caz de accidente, riscuri și pericole. O purtau deopotrivă bărbații și femeile înstărite îndeosebi la coliere, pe piept, să fie mai aproape de inimă.

În vechime se credea că ametistul poate alunga pericolele și mai ales dușmanii sau chiar spiritele rele care aduceau nenorocirile în viața muritorilor de rând.

Pietrele de ametist au puteri vindecătoare

O altă calitate magică deosebit de puternică a ametistelor este puterea lor vindecătoare. Lumina interioară a acestor pietre, care puteau avea o claritate și o puritate mare în comparație cu alte cuarțuri, era folosită în ritualurile de vindecare și de amplificare a energiilor benefice sănătății.

Datorită efectului de calmare și de echilibrare pe care o are piatra, ea era recomandată pentru dureri de cap, dureri de ceafă, dureri de stomac. Totodată ametistul este bun pentru a vindeca dependențele și viciile puternice precum alcoolismul, dependența de nicotină sau de opium, fricile și angoasele, fobiile de animale veninoase sau de întuneric.

Puterea de regenerare

La fel de magică este și puterea de regenerare și stimulare pe care o au pietrele de ametist. Aceste cristale deosebit de frumoase, cu cât sunt mai clare și mai luminoase, cu atât ajută mai mult procesul de regenerare de la nivel celular, la nivel spiritual.

Adesea, ametistele aveau un rol important în ritualurile religioase care implicau rugăciuni profunde și meditație. Ele ajutau un om cu o fire slabă să capete mai multă încredere de sine, să capete mai multă energie, să facă față mai bine încercărilor vieții.

foto: 123rf.com