Misterul cutremurului din ziua crucificării

Obiceiul de a ține post în zilele de vineri este vechi încă de la începuturile vremurilor biblice. Sfântul Petru îi îndemna pe credincioși să ajuneze vinerea fiindcă ”pentru noi a pătimit El”. În fiecare vineri, trebuie să ne amintim de patimile lui Iisus Hristos, de batjocura, umilințele și durerile pe care le-a îndurat. Dar Ziua Cruficării este mai mult decât o zi de post și rugăciune. A fost o zi a miracolelor și a puterii dumnezeești. În Evanghelia după Matei se spune că, în momentul în care Iisus a murit pe cruce, un cutremur puternic a zguduit pământul. Geologii care au studiat în amănunt zona Mării Moarte au încercat să descopere dovezi ale acestui eveniment, pentru a demonstra cu exactitate anul în care a încetat din viață Hristos. Ei au descoperit că, într-adevăr, au existat două cutremure care au modificat structura straturilor geologice în acea perioadă. Unul dintre ele nu poate fi datat cu exactitate, dar se poate spune că a avut loc între anii 26 și 36, iar celălalt a avut loc în anul 31. Primul dintre ele a fost menționat și în cronicile despre viața lui Pilat. Aceste date sugerează că, în preajma Crucificării, a avut loc un eveniment deosebit, care a rămas în conștiința publică. Coroborat cu estimările astronomilor și calendarul evreiesc, s-a ajuns la concluzia că ziua Crucificării a fost vineri, 3 aprilie, în anul 33.

Mana, hrana din ceruri

Din Biblie știm că mana a fost singura sursă de hrană care i-a ajutat pe evrei să supraviețuiască celor 40 de ani în deșert. În fiecare zi, fiecare evreu primea porția lui, iar vinerea primea o porție dublă și pentru ziua de sâmbătă, când nu se muncea și nu putea ieși să o culeagă. Dar descrierile ei sunt destul de diferite de la o evanghelie la alta. Cercetătorii de azi au mai multe teorii prin care încearcă să explice ce este mana. Încă din vremea cuviosului Antonie cel Mare, la începutul anilor 200, călugării de la mănăstirea ”Sfânta Ecaterina” din Sinai considerau că mana fusese de fapt excretată de insectele care trăiesc în tufișurile de cătină prezente în deșertul Neghev. Ziua, din cauza căldurii excesive, excrementele lor sunt lichide, dar noaptea se întăreau și cădeau pe nisip sub formă de picături. Botaniștii de azi au confirmat că substanța respectivă este dulce ca zahărul și fluidă la soare.

Luna sângerie, pomenită în Biblie

În Vechiul Testament, de multe ori evenimentele astronomice precum eclipsele, mersul astrelor sau poziția Soarelui și a Lunii erau considerate mesaje divine. Cu atât mai importante și neliniștitoare erau nopțile în care Luna căpăta o culoare roșie, nefirească, despre care oamenii credeau că prevestește tragedii, molime și moarte. Cu toate acestea, Luna sângerie sau roșie este un fenomen care se repetă cu o anumită frecvență de-a lungul secolelor și care poate fi explicat destul de simplu. Când Pământul trece între Soare și Lună, lumina soarelui se reflectă asupra Lunii cu o nuanță roșiatică, ușor alterată și de atmosfera terestră. Este doar o iluzie optică, pentru că în realitate Luna nu își poate schimba culoarea.

credit foto: 123rf.com