Cine s-ar fi gândit prin secolele XVII sau XVIII că femeile urmăresc o carieră militară și că sunt dispuse se înfrunte moartea și oprobiul public pentru a obține acest deziderat?!!!

Iată trei femei celebre în țara lor care au pretins a fi bărbați pentru a-și construi o carieră în armată. Poveștile lor sunt incredibile chiar și pentru zilele noastre.

James Barry, femeia chirurg din armata britanică

Britanicii nu ar fi acceptat în ruptul capului o femeie în armata lor la începutul secolului al XIX-lea și cu atât mai puțin o femeie chirurg. Cu toate acestea, James Barry, născut de fapt Margaret Ann Bulkley, a trebuit să își schimbe înfățișarea, identitatea și numele pentru a profesa ca medic și chirurg în rândurile armatei.

Deosebit de talentată, pasionată de munca ei, inteligentă și cu un simț organizatoric excepțional, Margaret Ann, pe care toți o știau drept James, urcă în ierarhia medicală până la postul de inspector și ajunge să conducă spitalele armatei. În timpul carierei sale, a adus îmbunătățiri excepționale serviciilor medicale și unităților sanitare care aparțineau de armată. Totodată a fost primul chirurg care a reușit să realizeze o operație de cezariană în Africa de Sud în urma căreia și mama și bebelușul au supraviețuit.

Adevărata identitate a fost aflată abia la moartea ei, în 1865, când o asistentă i-a pregătit trupul pentru înmormântare. Aflându-se adevărul, armata britanică l-a repudiat pe James Barry, în pofida tuturor realizărilor și succeselor sale medicale. Lucrările sale, studiile și toate actele legate de activitatea sa au fost ascunse într-o arhivă secretă. Abia în anii 1950 a ieșit la lumină povestea acestei femei care a avut curajul să își asume o identitate falsă pentru a putea profesa chirurgia și pentru a-și construi o carieră destinată doar bărbaților.

Joanna Zubr, poloneza care a înfruntat războiul pentru soțul ei

Tânăra poloneză s-a înrolat în armată alături de soțul ei și a luptat cot la cot cu soldații polonezi în războaiele lui Napoleon. Bineînțeles, și-a ascuns cu mare grijă identitatea feminină, ceea ce la vremea respectivă nu era prea greu având în vedere condițiile de trai și uniformele grosolane care acopereau tot. Joanna a participat și la campania din Rusia, iar în timpul retragerii trupelor poloneze a fost separată de camarazii ei. A reușit în cele din urmă să iasă din Rusia fără să fie prinsă de trupele inamice și a ajuns la Wielun unde s-a stabilit definitiv și unde a trăit până la 80 de ani, recăpătându-și identitatea de femeie.

Ceea ce este de admirat la Joanna este curajul cu care a luptat în primele linii, fiind decorată cu Virtutea Militară, dar fără ca superiorii ei să știe cu adevărat că era o femeie ascunsă în uniforma de sergent.

Deborah Sampson, profesoara care a luptat pentru revoluție

Deborah a lăsat catedra, și-a tuns scurt părul și a luat numele de Robert Shurtleff pentru a se înrola în Războiul de Independență al Americii în anul 1872. Timp de aproape doi ani de zile, adevărata ei identitate nu a fost descoperită. Din contră, a urcat rapid în carieră militară, a ajuns să comande un mic pluton de ostași și s-a aruncat adesea în fața tunurilor pentru independența coloniilor aflate sub dominația britanică. Abia când a fost rănită și a fost dusă la spital inconștientă, s-a aflat cine era cu adevărat Robert.

În 1873, la terminarea războiului, Deborah a fost trimisă acasă cu onoruri și i s-a permis să organizeze conferințe în America eliberată despre războiul de independență. De cele mai multe ori, la aceste conferințe îmbrăca uniforma militară care a consacrat-o. Deborah a murit la 66 de ani, iar soțul ei a cerut Congresului pensie militară de urmaș, pe care a și primit-o, însă numai pe hârtie. Chiar dacă banii nu au mai ajuns la soțul ei, Deboraj Sampson a fost menționată în actele oficiale drept ”cea mai curajoasă și fidelă eroină” pe care a avut-o armata americană la vremea respectivă.

foto: 123rf.com, wikipedia.org