De-a lungul vieții, Harrison a donat plasmă de peste 1.100 de ori, contribuind astfel la producerea a 2,4 milioane de doze de injecție anti-D, esențiale pentru salvarea bebelușilor aflați în pericol. Sângele său era extrem de valoros, deoarece conținea un anticorp rar și prețios, necesar pentru fabricarea acestui tratament vital.

Cum a devenit James Harrison un erou al medicinei

Injecțiile anti-D sunt administrate mamelor cu Rh negativ, ale căror organisme pot ataca globulele roșii ale propriilor bebeluși, provocând boala hemolitică a fătului și nou-născutului (HDFN). Această afecțiune poate duce la avort spontan, naștere prematură sau chiar decesul copilului.

Harrison și-a început misiunea salvatoare în 1954, după ce a suferit o intervenție chirurgicală pulmonară la vârsta de 14 ani și a avut nevoie de multiple transfuzii de sânge. Marcat de această experiență, a promis să devină donator și nu a lipsit niciodată de la programările sale bilunare, până în 2018, când a făcut ultima sa donație, la 81 de ani.

james-harrison-6SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Un tratament revoluționar datorită donatorilor rari

De la introducerea tratamentului anti-D în anii 1960, riscurile mortale ale HDFN au fost aproape eliminate, permițând ca milioane de mame și copii să ducă sarcina la bun sfârșit fără complicații grave.

Dr. David De Leacy, patolog și specialist în transfuzii din Australia, a descris boala ca fiind acum doar o problemă din trecut, datorită existenței acestui tratament. El a comparat injecția anti-D cu o formă de imunizare, care protejează bebelușii dacă este administrată la timp.

Problema este că donatorii cu acest tip rar de anticorp sunt extrem de puțini. În prezent, Australia are mai puțin de 200 de donatori anti-D, care ajută anual aproximativ 45.000 de mame și bebeluși.

Moștenirea lăsată de ”omul cu brațul de aur”

În 1999, James Harrison a fost decorat cu Medalia Ordinului Australiei, una dintre cele mai înalte distincții naționale.

„A fost extrem de mândru că a salvat atâtea vieți, fără să ceară nimic în schimb și fără să simtă nicio suferință”, a declarat fiica sa, Tracey Mellowship, pentru Crucea Roșie Australiană. Chiar și Tracey a fost unul dintre beneficiarii injecției anti-D, dovadă a impactului direct pe care tatăl său l-a avut asupra familiilor din întreaga țară.

Stephen Cornelissen, CEO al Australian Red Cross Lifeblood, l-a descris pe Harrison drept un om „remarcabil, de o bunătate neclintită”, care „și-a întins brațul pentru a salva vieți, inclusiv ale unor copii pe care nu i-a cunoscut niciodată”.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

În prezent, cercetătorii australieni lucrează la dezvoltarea anticorpului anti-D în laborator, folosind sângele lui Harrison și al altor donatori. Procesul este cunoscut cu afecțiune sub numele de „James într-un borcan/James in a jar”, un tribut adus moștenirii sale excepționale.

James Harrison a murit în somn pe 17 februarie, a anunțat Crucea Roșie Australiană. „Moștenirea sa va continua să salveze vieți pentru multe generații de acum înainte”.

Citește și:

Mama lui Luca Manolache rupe tăcerea după moartea fiului său, la 19 ani, într-o benzinărie. Ultimele sale cuvinte către cea care i-a dat viață

Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru, povestea unei cereri în căsătorie atipice! „Am ținut inelul în buzunar o lună”

Călin Georgescu rămâne sub control judiciar și pierde la CEDO al treilea proces de contestare a anulării alegerilor. Deciziile sunt definitive