O nouă tragedie cutremură România: un băiețel de doar cinci ani și-a pierdut viața după ce a contractat meningită meningococică. Copilul a mers bolnav la grădiniță, iar boala s-a agravat rapid, fiind dus la medic abia când era prea târziu. În ciuda eforturilor echipei medicale de la un spital din Timișoara, micuțul nu a mai putut fi salvat.

Medicul Mihai Craiu a reacționat la această tragedie printr-un mesaj puternic pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, subliniind că această nenorocire ar fi putut fi prevenită.

Mesajul medicului Mihai Craiu despre copilul răpus de meningită cu meningococ

Un băiat în vârstă de cinci ani din localitatea Uricani, judeţul Hunedoara, a murit săptămâna aceasta din cauza meningitei meningococice, conform publicației BuletinDeTimișoara.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a informat medicii de familie, iar contracții copilului au primit tratament preventiv, în condiţiile în care micuţul mersese inclusiv la grădiniţă, Primăriei Uricani i s-a solicitat să facă dezinfecţia unității de învăţământ. „Am fost anunţaţi în data de 27 februarie, de către Centrul Regional de Boli Transmisibile, despre decesul unui copil, într-un spital din Timișoara, diagnosticul fiind de meningită meningococică. Colegii de la Compartimentul de Epidemiologie au aplicat metodologia de supraveghere şi control a bolii meningococice”, a declarat duminică, , purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, medicul Cecilia Birău.

Micuțul fusese internat la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara pe secția de ATI miercuri noaptea, iar joi dimineața a decedat din cauza faptul că boala progresează extrem de agresiv – meningita meningococică poate ucide în 48 de ore.

Aceasta a precizat că, potrivit metodologiei, au fost anunţaţi toţi medicii de familie din zonă, dar şi reprezentanţii unităţii de învăţământ, în condiţiile în care copilul de cinci ani mersese la grădiniţă.

Persoanele care au intrat în contact cu copilul au primit tratament preventiv pentru meningita meningococică, atât adulţii cât copiii. S-a recurs la tratament întrucât vaccinarea nu se face în cazul contacţilor. Primăria Uricani, care administrează unitatea de învățământ, a făcut dezinfecţia la nivelul grădiniţei.

Încă un copil mort, încă o nenorocire care putea fi prevenită…

Știrea dimineții, pentru mine, a fost povestea tristă a unui băiețel de 5 ani, care a dezvoltat o „răceală” săptămâna trecută, când a mers la grădiniță – link în comentarii. Iar joi a murit, la câteva zeci de ore de când a început să prezinte semne de boală. În ciuda eforturilor susținute ale grupului de specialiști de la un spital din Timișoara, copilul nu a putut fi salvat. Avea meningită cu meningococ. O altă boală mortală pentru care există vaccin. Vaccinurile pentru prevenția bolii meningococice funcționează și în cele mai sărace țări din lume.

În Africa Sub-Sahariană este descris cel mai mare număr de cazuri de infecție cu meningococ din întreaga lume. De aceea, în 2010 a fost elaborat un vaccin special pentru aceste țări sărace. În 2009, înainte de introducerea vaccinului în 14 țări africane, sistemul de supraveghere epidemiologică a consemnat 88.199 cazuri suspecte și 5352 decese prin boală meningococică. Campania de vaccinare inițiată a ajuns în următorii 6 ani la peste 235 milioane persoane din 16 țări din regiune. ȘI? Și incidența bolii produse de meningococul de tip A (cel din vaccin) a scăzut cu 99% între 2010 și 2015. În Burkina Faso, incidența a scăzut cu 99.8% în acest timp. Pentru că au primit vaccin MenAfriVac 94% din cei eligibili. Link în comentarii.

Mihai Craiu și-a continuat postarea: ”Putem întreba medicul de familie despre vaccinurile meningococice (care sunt opționale în țara noastră). Și putem învăța să recunoaștem repede semnele de iritație meningeală și cele de purpură fulminantă. Apropos de purpură… Dacă o erupție apare pe pielea copilului dumneavoastră și acesta are febră, atunci apăsați regiunea cu un pahar de sticlă transparentă, necolorată. Dacă nu pălește deloc erupția, atunci este GRAV. Mergeți imediat la spital, deoarece ar putea fi una dintre maladiile severe cu purpură, cum este meningococemia.”

O lecție dureroasă: prevenția poate salva vieți

Cazul acestui copil este încă o dovadă că meningita meningococică poate evolua fulgerător și poate fi fatală, dar și că există soluții pentru a preveni astfel de tragedii. Deși vaccinul meningococic nu este inclus în schema națională de vaccinare din România, părinții pot lua măsuri pentru a-și proteja copiii, discutând cu medicii despre opțiunile disponibile. Prevenția poate face diferența dintre viață și moarte. Întrebarea este: câți copii mai trebuie să moară până când vom conștientiza acest lucru?

FOTO Facebook

Citește și

Medicul Mihai Craiu, despre când ar trebui să te îngrijoreze febra copilului. La ce temperatură ar trebui să mergi cu el la spital, pe vârste

Meningita meningococică