Dragoș Pătraru a analizat la „Starea sănătății” mai multe mărci de iaurturi cu fructe, „zise și #fortazaharului. Concluzia e că sunt așa și așa de foarte rele”, potrivit realizatorului podcastului.
Pătraru a prezentat o cercetare realizată de Asociaţia Pro Consumatori (APC) privind calitatea iaurturilor cu adaosuri, parte a Campaniei Naționale de Informare și Educație: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. APC a achiziționat 61 de tipuri de iaurturi cu adaosuri din marile lanțuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), având greutăți cuprinse între 100 g și 320 g, pentru a realiza un studiu menit să atragă atenția asupra ingredientelor din aceste produse și asupra posibilelor efecte asupra sănătății consumatorilor.
Rezultatele sunt îngrijorătoare: «Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale)» În plus, cantitatea de zahăr variază între 7 și 55,2 grame per unitate de vânzare, echivalentul a 1,5 până la 11 lingurițe de zahăr. Studiul APC a identificat și utilizarea frecventă a aditivilor alimentari în aceste produse.
Ce conțin iaurturile cu fructe
În cele 61 de iaurturi analizate, s-au găsit 18 aditivi diferiți, incluzând arome sintetice, îndulcitori artificiali și coloranți. De exemplu, «La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice» și «La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon».
Mai exact, aditivi alimentari precum arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia și antocianine.
Care sunt cele mai sănătoase iaurturi
Dragoș Pătraru atrage atenția că iaurturile simple, fără adaosuri, sunt o alegere mai sănătoasă pentru consumatori. Aceste informații sunt esențiale pentru mamele care doresc să ofere familiei lor opțiuni alimentare nutritive și să evite excesul de zahăr și aditivi artificiali în dieta zilnică.
Un iaurt sănătos, curat, natural are trei ingrediente de bază: lapte și două bacterii vii și esențiale (Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus). Tot ce vedeți în plus pe etichetă ar trebui să vă ridice semne de întrebare.
Mulți se întreabă de ce își dă Dragoș Pătraru cu părerea despre nutriție. Ei bine, iată de ce (vezi foto mai jos)! „Am făcut-o și pe asta. Opt module, fiecare cu teste grilă și lucrări scrise săptămânale, plus proiect final și test cu condiție de notă minimă 7. La unele am fost ”așa și așa bun”, iar pe două, mai complexe, abia le-am luat. Peste 250 de pagini de suport de curs pentru fiecare modul lunar. Mi-a luat aproape un an, am abandonat o dată din lipsă de timp, dar oamenii de acolo m-au înțeles și m-au primit înapoi. N-a fost deloc ușor”.

𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: Curiozități despre brânză, alimentul care dă dependență și crește colesterolul!
Citește și: Ce este halloumi, brânza delicioasă care se prăjește la grătar