Miliardarul Elon Musk, un colaborator apropiat al preşedintelui Donald Trump, a scris joi (20 februarie) într-o postare pe X (fostul Twiter) că preşedintele Curţii Constituţionale din România, Marian Enache, este „un tiran, nu un judecător”. Atacul său la adresa celei mai înalte instanţe din România are legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale din România, o temă tot mai vehiculată de mediile ultraconservatoare din SUA, apropiate de preşedintele Donald Trump, notează News.ro.

Pe 6 decembrie 2024, cu 48 de ore înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, alegerile au fost anulate de Curtea Constituțională a României, din cauza suspiciunilor de intervenție rusă în favoarea candidatului independent, Călin Georgescu.


De altfel, comentariul lui Elon Musk însoţeşte preluarea unei postări a lui Mario Nawfal, un tânăr antreprenor care se prezintă ca fiind gazda „celui mai mare show de pe X”, promovând „jurnalismul cetăţenesc” şi având deseori ca invitaţi politicieni de dreapta, din tabăra lui Trump. Musk îi preia adesea postările lui Nawfal şi adaugă propriile comentarii.

De data aceasta, Mario Nawfal – care recent l-a intervievat pe Călin Georgescu – a postat despre interviul pe care Marian Enache, preşedintele CCR, l-a acordat recent site-ului juridice.ro, în care a explicat de ce a fost luată decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale la sfârşitul anului trecut.

„Cel mai înalt judecător din România respinge presiunile americane pentru alegeri corecte”, îşi intitulează postarea Mario Nawfal, în care, indicând ca sursă Euractiv, face următorul comentariu: „Marian Enache, şeful Curţii Constituţionale a României, insistă că legea trebuie respectată, respingând presupusele presiuni ale SUA pentru a-i permite lui Călin Georgescu să candideze din nou la viitoarele alegeri din mai.

„Diversele dorinţe ale unor candidaţi care vizează schimbarea unor elemente fundamentale ale modelului constituţional democratic… trebuie privite cu precauţie şi rezervă”. În mod ironic, aceasta este aceeaşi instanţă care a anulat alegerile din noiembrie anul trecut pe baza unor acuzaţii nefondate de „interferenţă a Rusiei” şi care a blocat candidaţi pentru opinii „antidemocratice”. Între timp, Ministerul de Externe al României neagă orice interferenţă a SUA. O sincronizare convenabilă?” – întreabă insidios popularul promotor al „jurnalismului cetăţenesc”.

Nu este pentru prima dată când Elon Musk face comentarii critice la adresa anulării alegerilor din România. A făcut-o şi la sfârşitul anului trecut, când, în mod similar, preluând o postare a lui Mario Nawfal, a comentat în aceeaşi idee: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator?”

JD Vance a trimis din nou săgeți spre România

Criticarea anulării alegerilor prezidenţiale din România a devenit o temă preferată a susţinătorilor lui Donald Trump. Inclusiv vicepreşedintele JD Vance a făcut-o din nou, joi, la o conferinţă a conservatorilor americani, după ce săptămâna trecută dăduse acest exemplu „negativ” în discursul pe care l-a ţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

„Ideea pe care încerc să le-o spun prietenilor noştri europeni – şi cred că sunt prietenii noştri, cred asta. Ştiu că preşedintele Trump crede. Această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă încarcerezi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem graniţa. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, şi asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ţi-e atât de frică de propriii tăi oameni încât îi reduci la tăcere şi le închizi gura”, a declarat JD Vance, citat de The Hill. „Deci, haideţi să avem valori comune”, a îndemnat el.

Crin Antonescu
Crin Antonescu

Crin Antonescu: „Este o afirmaţie puternică, tare, peste care este greu de trecut”

Candidatul Coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat că preşedintele interimar sau premierul ar trebui să vorbească cu JD Vance, vicepreşedintele SUA, după ce acesta s-a exprimat de două ori privind politica din România.

”Ar trebui ca cineva din statul român, de pe o poziţie, preşedintele interimar, prim-ministrul să încerce să vorbească cu JD Vance care nu este un politician, ci doar vicepreşedintele Statelor Unite. Aceasta, atâta vreme cât aveam de-a face cu o a doua şi, de data aceasta, foarte clară referire la ceva ce s-a întâmplat în România şi la faptul că nu am avea, cel puţin în această privinţă, valori comune. Este o afirmaţie puternică, tare, peste care este greu de trecut”, a declarat Crin Antonescu, joi seară, la B1TV. Potrivit acestuia, nu ar trebui să sporim numărul exemplelor în care să arătăm că nu am avea valori comune.

”Pentru că am putea să spunem şi noi, de exemplu, că nu prea avem valori comune dacă spunem că Zelenski a fost agresor, iar domnul Putin victimă. Dar eu cred că este interesul nostru, în primul rând, să inventarierm chiar valorile comune, pentru că, totuşi, sunt. În legătură cu această neînţelegere să ne lămurim”, a mai afirmat Antonescu. El a subliniat că a propus o şedinţă a CSAT şi o reuniune a liderilor partidelor democratce şi pro-occidentale din România.

𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață

Citește și: Mesajul pe care Elon Musk tocmai l-a postat despre România. A scris 5 cuvinte care au stârnit un val de reacții

Citește și: Cum arăta Laura Vicol acum 10 ani. Imagini în care nu o mai recunoști

Citește și: Cristela Georgescu, top 9 momente bizare care au devenit virale în România. Călin Georgescu candidează, soția șochează