Cuprins
Felicia Țilea-Moldovan, o carieră strălucitoare
Născută în Măgura Ilvei, Bistrița-Năsăud, Felicia Țilea a fost descoperită și formată de profesorul Nicu-Ionel Lăpușan, sub îndrumarea căruia a ajuns una dintre cele mai titrate atlete ale României. A fost transferată la Clubul Sportiv Municipal Zalău în 1988, unde talentul și ambiția sa au propulsat-o către competițiile internaționale de elită.
Din acel moment, nimic nu i-a mai stat în cale. Multiplă campioană națională la aruncarea suliței, a fost o prezență constantă la cele mai importante competiții din lume, reușind să participe la patru ediții ale Jocurilor Olimpice:
- 1996 – Atlanta
- 2000 – Sydney
- 2004 – Atena
- 2008 – Beijing
Rezultate impresionante, o campioană de neuitat
Talentul și forța sa incredibilă au făcut-o de două ori câștigătoare a Superligii Europei, în 1993 și 1996. În 1994, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de la Helsinki, iar în 1995, a devenit campioană mondială universitară la Universiada de la Fukuoka, Japonia.
Dar poate cel mai răsunător succes al carierei sale a fost obținut în același an, când a devenit vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de la Goteborg, Suedia, intrând definitiv în galeria marilor legende ale atletismului românesc.
În 1996, înainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta, Felicia Țilea a reușit să obțină cel mai bun rezultat la nivel mondial din calificări – 69,26 metri, folosind modelul vechi de suliță. Un record care a rămas un punct de referință pentru generațiile viitoare.
Un mesaj sfâșietor din partea antrenorului său
Profesorul Nicu-Ionel Lăpușan, omul care i-a fost mentor și sprijin în cariera sa sportivă, și-a exprimat durerea printr-un mesaj cutremurător:
„Fosta atletă, Felicia Țilea-Moldovan, pe care sunt mândru că am avut-o ca sportivă, a pierdut ultima și cea mai importantă competiție. A plecat după o grea suferință. Sportivă și femeie puternică, cu un caracter și o voință la fel de puternice, a plecat, lăsând în Cartea de Aur a atletismului românesc rezultate deosebite la competițiile internaționale. Sincere condoleanțe soțului, Lucică Moldovan, și băiatului, Mario. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace.”
Un destin frânt mult prea devreme, o stea care va continua să strălucească în amintirea celor care au admirat-o și au fost inspirați de exemplul său.
Atletismul românesc își ia rămas-bun de la o legendă
Felicia Țilea-Moldovan nu a fost doar o campioană pe teren, ci și un simbol al forței, ambiției și dăruirii totale pentru sport. A lăsat în urmă o moștenire de necontestat, iar amintirea sa va dăinui în inimile celor care au iubit atletismul și au privit-o cu admirație. Drum lin, campioană! Vei rămâne veșnic în istoria sportului românesc!
FOTO Facebook TVRSport
Citește și
Nicușor Dan, cu iubita și copiii, după Mărțișoare. Cum a fost filmat primarul general al Capitalei