Cuprins
Ministerul de Interne anunţă joi, 13 martie, că noua Carte Electronică de Identitate devine disponibilă în România şi se va emite începând cu 20 martie, în judeţul Cluj. Punerea în circulaţie la nivel naţional se va realiza gradual, mai precizează MAI.
Guvernul României a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de Guvern care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărţii Electronice de Identitate (CEI).
Cartea electronică de identitate: calendar de emitere
”Emiterea Cărţii Electronice de Identitate va începe în 20 martie 2025, în judeţul Cluj”, precizează Ministerul de Interne, potrivit de News.ro. În următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel naţional, prin serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor;
Din 2 iunie 2025, vor putea obţine Cartea Electronică de Identitate şi copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum şi pentru stabilirea identităţii în cadrul unor proceduri administrative (o soluţie mai eficientă decât utilizarea certificatului de naştere).
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera şi Cărţi de Identitate Simple (CIS), care nu conţin suport electronic de stocare.
În perioada 20 martie 2025-iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin PNRR.
Principalele beneficii ale ale noii cărţi de identitate
Potrivit MAI, principalele beneficii ale noii cărţi de identitate sunt:
- dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene;
- elemente avansate de securitate, care asigură protecţie împotriva falsificării şi a furtului de identitate;
- posibilitatea utilizării ca document de călătorie;
- acces facil la servicii electronice şi posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică;
- costuri şi accesibilitate.
Ce date apar în Cartea Electronică de Identitate
În format tipărit: nume, prenume, cetăţenie, data naşterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă. În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinţilor, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului şi certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt şterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorităţii care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul paşaportului electronic.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață
Citește și: Fondatorul The Pirate Bay, Carl Lundstrom, a murit într-un accident aviatic în Slovenia
Citește și: Top 5 derapaje ale Anamariei Gavrilă, candidatul-surpriză la președinția României