De ce ne temem așa de mult de dentist? Teama de dentist poate avea multe cauze. De exemplu, Traume mai vechi, temeri din copilărie, evenimente nefericite. Conform tendințelor psihologiei moderne, frica de dentist ține de zona noastră de umbră.

Ce este odontofobia

Frica există în fiecare dintre noi, și până la urmă este un sentiment normal, cu rolul de a ne proteja de ceva ce ne-ar putea răni, fizic sau emoțional. Fricile au și valențe pozitive, dar și negative. Este evident că atunci când tema de dentist împiedică o persoană să se adreseze medicului – deși are o reală nevoie – este vorba despre fațeta ei negativă.

De altfel, o anumită teamă de o vizită la medicul dentist, poate fi considerată „fiziologică”. Dar, dacă simplul gând la o posibilă vizită la medicul dentist te face să experimentezi o serie de simptome de natură anxioasă, cum ar fi tahicardie, tensiune nervoasă exagerată sau tremurături, în acest caz este vorba despre o tulburare patologică. Frica de dentist (cunoscută și sub numele de odontofobie) este o patologie recunoscută și de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și face parte din categoria așa-numitelor monofobii.

Cum te poate ajuta medicul să învingi teama de dentist

Trebuie să recunoaștem că, de cele mai multe ori, mergem la medic pentru o problemă anume. Îi raportăm acestuia situația care ne-a adus în cabinet, acesta ne consultă specific legat de plângerea pe care-o avem, și totul se oprește aici.

Medicul nu mai raportează problema în cauză la restul organismului, la istoricul medical al pacientului, la partea psihologică a problemei și la alte posibile date de luat în calcul. Pe scurt, intervenția se încheie cu o rețetă, două indicații și o urare de sănătate în loc de salut. E oare tot ce-ți doreai? Cu siguranță, ai fi vrut să fi ascultat, să-i împărtășești durerea medicului tău.

 Dr. Lorelei Nassar„<Never treat a stranger > m-au învățat în Tel Aviv la facultate, și de atunci, înainte de toate ascult povestea omului din fața mea. Pentru că fiecare dintre noi are o poveste, pe care o duce cu el peste tot unde se îndreaptă. Cu atât mai mult atunci când e așezat pe un scaun stomatologic, unde pacientul e copleșit de experiențele din trecut, de tratamente aplicate fără anestezie, de poveștile altora.  Așa se face că, ascultând povestea omului din fața mea, am vrut să pot avea instrumente cu care să-mi ajut pacienții și din punct de vedere psihologic, al încărcăturii emoționale.”, ne mărturisește dr. Lorelai Nassar, medic stomatolog  cu o vastă experiență în implantologie și chirurgie oro-maxilo facială.

Unde se tratează teama de dentist: la psiholog sau la dentist?

Astăzi, mai mult decât oricând, există soluții pentru a-ți învinge frica de dentist. Această teamă poate avea ca leac hipnoza medicală.

Hipnoza medicală se bazează pe o discuție preliminară cu pacientul, prin care să ne cunoaștem. Am nevoie să știu mai multe despre el, despre fricile lui și despre ceea ce l-a dus în cabinet, despre întâmplări mai puțin plăcute din trecut legate de dentist și nu numai, despre sănătatea lui. Deseori, întreb pacientul și despre familie, despre copii, hobby-uri și multe altele. La rândul meu, le împărtășesc pacienților și lucruri despre mine și familia mea, deoarece cred că omul se poate deschide în fața ta, dacă te simte autentic și fără ascunzișuri “, povestește dr. Nassar.

Se creează o relație între pacient și medic, care se va transforma într-o relație terapeutică ce va duce, cu siguranță, la succes în toate procedurile și tratamentele ce vor urma.

Citește și: Frica ne îmbolnăvește. Ce spune psihologul despre teama care ne afectează corpul

Psychodentistry tratează teama de dentist

Pe lângă hipnoza medicală, medicul dentist se mai poate baza pe pe ascultarea pacientului și introspecția psihologică. Rezultatul? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, și la psiholog, și la dentist! Iar odată frica depășită, pacientul va putea beneficia de tratamente medicale inovatoare.

Sursa foto: 123rf.com