Cele mai noi statistici arată că, în fiecare zi, 40 de români mor din cauza infarctului miocardic, iar 2 din 3 adulți suferă de o boală cardiovasculară și se confruntă cu hipertensiune. Afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România, iar acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri și să încerci să mănânci mai puțină sare, mai puține grăsimi și dulciuri concentrate.

Sarea în exces, cauză de boli cardiace și infarct

Din cele aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor într-un an, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare şi în jur de 50.000 au fost ca urmare a afecţiunilor oncologice.

Sarea este un factor agravant, pe lângă grăsimile grele pe care le consumăm din carnea și mezelurile de porc, din alimentele de tip fast-food, din brânzeturi și patiserie. Suntem pe locul 9 în Europa în ceea ce privește consumul de sare.

Românii consumă aproape de două ori mai multă sare decât este recomandat în fiecare zi. Sunt oameni care adaugă sare în mâncare fără să o guste înainte și sunt mulți conaționali care nu concep să consume niciun preparat sărat fără să adauge sare, chiar dacă acesta conține deja ingrediente sărate precum brânza.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de sare de 5 g pe zi pentru un adult. Însă datele arată că românii sunt pe locul 9 în topul europenilor care mănâncă mai mult decât dublu, adică peste 12 grame pe zi.

Dar iată trei trucuri simple și ușor de urmat care te ajută să consumi mai puțină sare, fără să te plângi că mâncarea ta nu mai este la fel de delicioasă.

Folosește oțet în loc de sare la salate

De multe ori pregătim salate acasă, pe lângă o tocăniță sau o friptură. Salatele de legume sunt un izvor de sănătate, de vitamine și minerale esențiale, de fibre și antioxidanți.

Tu cum asezonezi salatele de crudități sau de vară? Cu siguranță presari sare din belșug, pentru că legumele sunt dulci, piper, oțet, zeamă de lămâie etc. Încearcă să reduci cantitatea de sare la jumătate pentru orice salată, apoi încearcă să o elimini definitiv și să asezonezi salatele doar cu oțet, lămâie și ierburi aromatice. Oricum vei consuma salata alături de preparate sărate, cu brânză, friptură sau tocănițe care conțin suficientă sare pentru o masă.

Elimină sarea când nu este necesară

Evită să mai pui sare când faci mămăligă, când fierbi pastele, când pregătești un aluat pentru plăcinte, tarte sau biscuiți sărați.

Mămăliga o consumi cu un preparat sărat, deci nu are nevoie de sare. Pastele se combină oricum cu sosuri sărate, așa că nu ai nevoie de paste, iar aluatul pentru plăcinta cu brânză oricum va căpăta gust sărat de la umplutură.

Nu mai pune sare nici în aluaturile folosite pentru prăjiturile de casă, pentru că nu ajută cu nimic aluatul. Acel strop de sare sau vârf de cuțit de sare nu pare mult, dar se adaugă la sarea pe care o consumi zilnic și sporește gramajul.  

Adaugă lămâie în supe, ciorbe și sosuri

Lămâia este un substituient excelent pentru sare și o sursă bogată în vitamina C. Evită să mai pui sare în salate, ciorbe, supe și sosuri sau în ghivecele de legume. Adaugă zeamă de lămâie și vei obține deopotrivă un gust acrișor-sărat delicios și un surplus de vitamina C.

După ce scoți friptura din cuptor, fie ea de pui sau de porc, nu mai presăra sare, ci stropește-o cu zeamă de lămâie. Dacă faci o supă de legume, pune doar un strop de sare și completează cu zeamă de lămâie, astfel încât să aibă un gust delicios și acrișor.

La ciorbe, dacă folosești borș, nu mai adăuga sare. La sosuri, dacă folosești boia, piper, rozmarin și lămâie, nu ai de ce să mai adaugi sare, decât în cantități foarte mici.

Alte sfaturi utile să mănânci mai puțină sare

  • Cumpără pâine fără sare, dacă știi că o consumi cu diverse alte preparate sărate cum ar fi brânzeturile și mezelurile
  • Consumă mai puține mezeluri care conțin o cantitate exagerată de sare
  • Evită preparatele din comerț și mai ales fast-food
  • Înlocuiește brânza foarte sărată cu brânză dulce la care adaugi tu sare în proporții potrivite
  • Consumă cașcaval sărat doar ocazional
  • Cumpără măsline fără sare și păstrează-le într-un borcan cu saramură făcută de tine, cu puțină sare și ulei de măsline.