CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Apariția cariilor este cauzată de o multitudine de factori, printre care se numără Streptococus Mutans, anatomia dintelui afectat de carie, tipul alimentației pacientului, și igiena dentară a acestuia. În plus, obezitatea agravează problemele stomatologice.

Obezitatea, factor de risc

Cercetările arată că obezitatea este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni grave, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. Însă, știai că această obezitatea este legată și de bolile gingivale?

Acest lucru apare ca urmare a faptului că supraponderabilitatea severă poate agrava infecții precum bolile gingiilor. Ba mai mult, obezitatea este, de asemenea, legată de alte condiții de sănătate orală, cum ar fi gura uscată și cariile dentare. De asemenea, poate avea un impact extraordinar asupra stării generale de sănătate.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog în cadrul clinicii ce-i poartă numele.

Și mai mult decât atât, știai că tinerii prezintă un risc deosebit de obezitate, deși această afecțiune poate afecta persoanele de orice vârstă? Prin urmare, indiferent de vârstă, este extrem de important să ai și să-ți menții un stil de viață sănătos, cu o dietă bună și o activitate fizică regulată. Mai mult, mai multe studii științifice au arătat legătura dintre sport, mișcare și igiena orală.

Obezitatea agravează problemele stomatologice. Ce spun studiile

Studii recente au arătat că obezitatea și dinții sunt două elemente strâns legate: obezitatea este boala cronică a vremurilor noastre și este o problemă în creștere în mai multe țări.

O cercetare efectuată de unii savanți americani a emis ipoteza și a demonstrat că Obezitatea agravează problemele stomatologice. Există o relație foarte strânsă între obezitate și bolile parodontale. Printre alți factori, această legătură este urmarea rezistenței la insulină tipică obezilor și prezenței mai mari a proteinelor inflamatorii.

Din aceste motive, persoanele obeze ar trebui să efectueze constant vizite la stomatolog și, mai presus de toate, să apeleze la serviciile de igienizare dentară cel puțin de două ori pe an, tocmai pentru a reduce posibilitatea infecțiilor bacteriene. Mai mult decât atât, persoanele obeze suferă adesea de inflamații ale gingiilor și iritații ale cavității bucale: aceste simptome ar putea anunța apariția parodontitei. Important de reținut! Parodontita sau parodontoza este o boală care, dacă nu este tratată cu atenția cuvenită și la momentul potrivit, poate duce la pierderea dinților.”, punctează dr. Nassar, stomatolog cu o vastă experiență în domeniu.

Citește și: Greutatea în timpul sarcinii. Câte kilograme ar trebui să iei în cele 9 luni

Epidemie periculoasă de obezitate

O analiză a tendințele viitoare indică o creștere a incidenței obezității asupra întregii populații. Conform specialiștilor, obezitatea a atins acum proporțiile unei epidemii. În plus, creșterea în greutate este de obicei însoțită de o scădere a atenției pentru sănătatea și imaginea cuiva: respingerea de sine se reflectă adesea în abandonarea anumitor obiceiuri și, în mod specific, ar putea ca programul de igienă orală să fie insuficient, rezultând o creștere a plăcii bacteriene și a tartrului dentar.

Obezitatea agravează problemele stomatologice – gingivită și paradontită

Drum liber și un debut al gingivitei și parodontitei. „Boala parodontală începe ca o boală inflamatorie cronică a gingiilor (gingivită) și se poate agrava, ducând la distrugerea și perderea țesutului gingival și chiar la pierderea osuluialveolar (parodontită). Etapa finală are ca rezultat pierderea dinților și este, de asemenea, asociată cu unele boli inflamatorii sistemice.”, ne informează specialistul.

De asemenea, s-a constatat că indivizii cu un indice de masă corporală ridicat (IMC) care produc un nivel mai ridicat de proteine ​​inflamatorii, precum și concentrații crescute de markeri inflamatori sunt, de asemenea, asociați cu obezitatea. În parodontită, nivelurile crescute ale markerilor de inflamație din sânge – cum ar fi proteina C reactivă (CRP) sau interleukina 6 (IL-6) – se găsesc indicând reacții sistemice locale de inflamație în cavitatea bucală.

Obezitatea agravează problemele stomatologice – fracturi dentare

Creșterea în greutate duce, de asemenea, la o creștere a sarcinilor de mestecat, astfel încât este obișnuit la pacienții obezi să se confrunte cu uzură sau fracturi ale dinților. Este posibil ca pacientul să nu dezvolte probleme articulare, deși există o creștere a masei corporale și, prin urmare, și a posturii, dar poate prezenta o modificare importantă a componentei ocluzale. Aceste probleme trebuie, de asemenea, abordate cât mai curând posibil.

Obezitatea și copiii

Și în cazul copiilor, obezitatea agravează problemele stomatologice. Obezitatea poate fi văzută ca o afecțiune care afectează creșterea și dezvoltarea. „Obezitatea la copii și supraponderalitatea pot avea un impact asupra erupției dentare, afectând (posibil în mod negativ) apariția dentiției permanente la pubertate și expunând tânărul pacient la un risc de boli orale.

De fapt, dintr-un studiu american din 2012 s-a constatat că prezența obezității se corelează semnificativ cu un număr mai mare de erupții dentare în perioada de dentiție mixtă. La copiii obezi, dinții permanenți apar mai devreme decât la copiii cu greutate normală. Un rezultat ce își asumă o anumită relevanță clinică în stomatologia pediatrică, atât în ​​ceea ce privește riscul mai mare de carii dentare, cât și probabilitatea mai mare de apariție a malocluziei.

Citește și: Obezitatea e „cutia Pandorei” cu boli. Alimentația e de vină?

Controale dentare periodice

Pentru că obezitatea agravează problemele stomatologice, pacienții supraponderali ar trebui să meargă periodic la control. Rolul medicului dentist devine fundamental pentru a verifica, în anamneză, prezența problemelor medicale care pot fi corelate cu obezitatea, sugerând pacientului să contacteze și alți specialiști.

„De aceea, îi sfătuiesc pe cei care suferă de obezitate să facă frecvent controale dentare, pentru a preveni și trata orice inflamații sau infecții orale. Acești pacienți, în general, sunt monitorizați cu o atenție sporită și din punct de vedere igienic, crescând probabil frecvența ședințelor de igienă profesională (scalare și motivație).”, punctează medicul stomatolog.

Citește și: Stresul continuu afectează și sănătatea orală

Obezitatea agravează problemele stomatologice. Boli parodontale

Din punct de vedere strict dentar, la pacienții obezi riscul de boli parodontale este mai mare și favorizat de:

  • apariția diferitelor fenomene fiziologice agravante, cum ar fi rezistența la insulină și producția crescută de proteine ​​inflamatorii;
  • persistența unor obiceiuri cum ar fi o îngrijire deficitară și igiena orală slabă;
  • o dietă bogată în grăsimi și săracă în substanțe nutritive esențiale, pentru a proteja organismul de atacurile bacteriilor și paraziților, inclusiv a celor responsabili de infecțiile parodontale.

În cadrul alimentației, cu toții știm că ne hrănim cu trei mari categorii de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Glucidele sunt regăsite și în zahăr, alimente procesate, fast-food etc.

Aportul glucidic crescut prin aceste tipuri de alimente duce la apariția cariilor, dar și la un surplus de greutate corporală, posibil și obezitate. Iar creșterea în greutate este, de asemenea, responsabilă pentru alte probleme care subminează sănătatea cavității bucale, cum ar fi:

  • uzura sau fractura dentară din cauza creșterii sarcinilor de mestecat;
  • malocluzii severe din cauza problemelor de postură (uneori cauzate de o creștere a masei corporale);
  • la pacienții mai tineri, în plus, excesul de greutate poate influența negativ apariția dentiției permanente la pubertate și poate expune tânărul pacient la riscul de boli ale cavității bucale (cariile dentare, malocluzii severe).

Sursa foto: 123rf.com