Progresele fragile înregistrate în domeniul sănătății femeii și copilului sunt periclitate de conflicte, criza climatică și COVID-19. Aceste date îngrijorătoare sunt publicate într-un nou raport realizat de mișcarea Every Woman Every Child (Fiecare femeie, fiecare copil). Astfel, există din nou o mare amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor.

Sănătatea femeilor și a copiilor, mai bună în prezent

Raportul Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020 [Protejarea progreselor: Creștere, refocalizare, redresare, 2020] relevă faptul că, de la lansarea Every Woman Every Child în urmă cu 10 ani, mișcare coordonată de secretarul general al ONU, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătății femeilor, copiilor și adolescenților din lumea întreagă. De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019.

Peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, nașterile asistate de personal calificat și accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%. Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu.

Pandemia, amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor

Cu toate acestea, conflictele, instabilitatea climatică și pandemia de COVID-19 pun în pericol sănătatea și bunăstarea tuturor copiilor și adolescenților. Criza provocată de COVID-19, în mod special, adâncește inechitățile existente. Au fost întrerupte serviciile medicale esențiale, afectând în mod disproporționat femeile și copiii cei mai vulnerabili. La apogeul măsurilor de izolare impuse de pandemie, școlile au fost închise în 192 de țări. Această măsură a afectat 1,6 miliarde de elevi. Violența domestică și abuzul asupra fetelor și femeilor au luat amploare. Sărăcia și foametea urmează, la rândul lor, o curbă ascendentă.

Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare șase secunde”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în contexte fragile se confruntă cu greutăți și mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în același timp sistemele de sănătate. Doar așa putem apăra și salva vieți”.

Citește și: Mutațiile BRCA nu afectează doar femeile! Și bărbații fac cancer de sân

Amenințare pentru sănătatea copiilor: mortalitatea infantilă

În 2019, 5,2 milioane de copii sub 5 ani și 1 milion de adolescenți au decedat în urma unor cauze evitabile. La fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut. La fiecare oră, 33 de femei nu au supraviețuit nașterii. Zilnic, 33.000 de fete au fost forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă.

Raportul analizează inechitățile adânc înrădăcinate ce continuă să priveze femeile, copiii și adolescenții de drepturile lor. Raportul constată că locul nașterii este un important determinant al supraviețuirii. În 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani și 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană și Asia de Sud. Nouă din zece infecții cu HIV depistate în rândul copiilor au fost raportate în Africa Subsahariană. Ratele de mortalitate a mamelor, nou-născuților, copiilor și adolescenților au fost mult mai mari în țările afectate de conflicte cronice.

Atenție insuficientă pentru sănătătea femeilor

De prea mult timp, se acordă o atenție insuficientă sănătății și drepturilor femeilor, copiilor și adolescenților, iar serviciile nu beneficiază de resurse adecvate”, a declarat fostul prim-ministru al Noii Zeelande și președintele Consiliului de administrație al Parteneriatului pentru Sănătatea Mamei, Nou-născutului și Copilului, Helen Clark. „Facem apel la toți partenerii să își unească forțele pentru a ajuta guvernele să consolideze sistemele de sănătate și să elimine inechitățile ce stau în calea progreselor”.

Raportul îndeamnă comunitatea mondială să lupte împotriva COVID-19. Totodată, îndeamnă la onorarea și respectarea angajamentelor menite să ofere o viață mai bună femeilor și copiilor. Raportul observă că există o mare amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor.

Pandemia anulează progresele făcute

Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății reproducerii și al sănătății mamei, copilului și adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Grupului Băncii Mondiale și director al Mecanismului de Finanțare Mondială (MFM). „Parteneriatul MFM își va dubla eforturile pentru a se implica alături de parteneri și state și va onora angajamentul global privind asigurarea accesului tuturor femeilor, adolescenților și copiilor la serviciile medicale de calitate și accesibile ca preț de care au nevoie pentru a supraviețui și a se dezvolta”.

Progresele înregistrate în ultimul deceniu în domeniul sănătății femeii, copilului și adolescentului trebuie ferite de impactul pandemiei. Astfel, apare o mare amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor.

Citește și: Mamele cu mai mulți copii trăiesc mai mult! E dovedit științific

Amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor: Regresul

Regresul accelerat al progreselor obținute cu greu în domeniul sănătății femeii, copilului și adolescentului constituie o reală amenințare”, a afirmat Ties Boerma, director al inițiativei Numărătoarea inversă până în 2030 pentru sănătatea reproducerii și sănătatea mamei,  nou-născutului, copilului și adolescentului. „Așa cum reiese și din monitorizarea intensivă a pandemiei de COVID-19, sunt necesare date locale actualizate în vederea direcționării acțiunilor și a prevenirii creșterii inegalităților. Este mare nevoie de investiții globale și naționale în sistemele informatice locale din domeniul sănătății pentru a putea ghida răspunsul și a apăra progresele”.

Citește și: Cum previi infecția cu Covid-19 la piscină. Se poate lua noul coronavirus prin intermediul apei?

Milioane de copii ar putea muri

În lipsa unor eforturi intense de combatere a deceselor evitabile în rândul copiilor, 48 de milioane de copii sub 5 ani ar putea muri între 2020 și 2030. Aproape jumătate dintre acești copii vor fi     nou-născuți.

Raportul îndeamnă țările să continue să investească în sănătatea tuturor femeilor, copiilor și adolescenților, în timpul tuturor crizelor.

În momentele în care răspundem la pandemia de COVID-19 și ne imaginăm un viitor mai bun, cu pace permanentă, inclusiv în cadrul familiei, trebuie să repetăm cât se poate de răspicat că drepturile femeilor și ale fetelor nu sunt negociabile. Chiar și în vremuri de criză – mai ales în vremuri de criză – sănătatea reproducerii și a sexualității și drepturile lor trebuie protejate cu orice preț”, a declarat Natalia Kanem, director executiv al UNFPA.

Citește și: Cum a salvat un medic mii de copii doar cu supa de morcovi! Un remediu la fel de bun și azi!

Ce este de făcut

Potrivit raportului, mișcarea Every Woman Every Child este mai importantă ca niciodată, acum, când suntem în pragul unui nou deceniu de acțiune pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în miezul celei mai grave crize sanitare globale a generației noastre. Avântul mișcării trebuie să continue să susțină multilateralismul, să îndemne la acțiune toate sectoarele pentru a proteja investițiile și progresele enorme realizate în baza angajamentelor de la lansarea sa, în urmă cu 10 ani, și să protejeze sănătatea și bunăstarea fiecărei femei, fiecărui copil și fiecărui adolescent, oriunde s-ar afla. Astfel, nu va mai exista o amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor.

Fără îndoială, pandemia frânează eforturile globale menite să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea femeilor și copiilor, dar aceasta ar trebui să ne motiveze și mai mult”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Acțiunile noastre comune sub egida mișcării Every Woman Every Child sunt mai importante ca niciodată.  Este momentul să ne reînnoim angajamentul de a crea o lume mai sănătoasă, mai sigură, mai dreaptă și mai sustenabilă pentru femei, copii și generațiile viitoare”.

Sursa foto: 123rf.com