Studiile din ultimii ani au arătat că gonartroza nu se rezumă doar la distrugerea cartilajului hialin, ci afectează întreaga articulație, inclusiv osul subcondral. Prin urmare, tot mai mulți oameni sunt afectați, mai devreme sau mai târziu, de o formă mai ușoară sau mai agresivă de gonartroză.

Chirurgul ortoped Vlad Predescu ne explică care sunt primele semne că ai putea suferi de această boală, care sunt principalele cauze ale ei, precum și noile metode de tratament, care s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani.

Gonartroza debutează cu dureri de genunchi

Gonartroza este o boală cu debut lent, de la câteva luni până la 3-5 ani. Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, care este exacerbată de mișcare și calmată de repaus. Durerea este moderată la început, apare doar pe timpul zilei, și răspunde bine la tratamentele cu antiinflamatoare.

Pe măsură ce boala avansează, pacientul are dureri din ce în ce mai mari, mersul devine dificil, iniţial șchiopătează, iar ulterior are nevoie de un baston şi, în cazuri extrem de avansate, de un scaun cu rotile.

Cauzele gonartrozei sunt multiple:

  • vârsta
  • traumatismele articulare
  • rupturile de menisc sau de ligamente
  • obezitatea
  • bolile reumatice

În stadiul final al bolii, genunchiul este dureros, se umflă și se deformează, acest lucru însemnând, de fapt, distrugerea completă a acestuia. La respectivul nivel, unicul tratament eficient este cel chirurgical și constă în înlocuirea suprafeței articulare măcinate cu o articulație nouă reprezentată de o proteză.

„Tratamentul gonartrozei este extrem de complex și diversificat. Cel conservator se bazează pe antiinflamatoare, stimulente ale cartilajului articular, proceduri de fizioterapie și infiltrații cu acid hialuronic sau plasmă. În stadiile incipiente, boala răspunde favorabil, medicul reușind să stopeze, pentru o perioadă, evoluția nefavorabilă” , precizează doctorul ortoped Vlad Predescu.

Prea multe pastile luate pentru durere pot distruge ficatul

Există însă și cazuri extrem de dureroase care avansează rapid, pacientul fiind astfel forțat să crească cantitatea de medicamente, în special de antiinflamatoare. Chiar dacă la început această terapie poate da rezultate și pare că ajută, apar, din păcate, efectele secundare: medicamentele afectează pacientul, în special la nivel cardiac sau la nivelul ficatului, agravând starea generală de sănătate.

Proteza de genunchi te salvează de invaliditate

  “Tratamentul conservator nu vindecă boala, ci doar ameliorează simptomatologia pentru o perioadă limitatăTratamentul chirurgical este singura soluție pentru vindecare completă. În acest sens, chirurgia ortopedică a făcut progrese remarcabile în ultimii ani. Astfel, în stadiile incipiente, medicina regenerativă a cartilajului articular reușește să vindece defectele cartilaginoase”, susține doctorul Predescu. 

 

Tehnicile chirurgicale variate folosesc celulele stem și membranele artificiale, cu ajutorul cărora defectele cartilaginoase sunt „acoperite” și, în acest fel, se realizează repararea acestora. În funcție de dimensiunea defectelor, acest lucru se poate face și prin artroscopie. În cazul depistării unor factori favorizanți pentru instalarea artrozei, cum ar fi existența unor genunchi deformați din tinerețe (exemplu ar fi genunchii de fotbalist) trebuie corectată axa mecanică a piciorului. Acest lucru se face printr-o operație de osteotomie, care duce la îndreptarea piciorului și realizează solicitarea uniformă a articulației în timpul mersului.

În cazurile avansate se practică endoprotezarea genunchiului. Și în acest domeniu s-au făcut progrese numeroase în ultimii zece ani. Astfel, au apărut protezele personalizate care duc la o implantare mai apropiată de anatomia genunchiului, cu rezultate durabile pe termen lung. De asemenea, pentru cazurile în care artroza a distrus doar o parte a genunchiului, în anumite condiții se poate înlocui numai partial articulația printr-o proteză unicompartimentală. Aceasta are avantajul că susține mișcarea genunchiului cât mai apropiată de cea naturală.

Marea problemă a pacienților este că vin la ortoped în stadii extrem de avansate ale bolii, care limitează foarte mult opțiunile chirurgicale. De regulă, medicii specialiști se confruntă cu stadiile finale ale bolii, în care numai protezarea mai poate reface mecanica articulară și oferă pacientului șansa unei vieți normale.