De ce ne trezim înaintea alarmei? Răspunsul te va uimi

Cu siguranță, mai toată lumea a trecut prin această experiență: dezorientare și senzație de panică la trezirea bruscă înaintea sunetului alarmei.

Ți-e teamă că vei adormi la loc și nu vei auzi alarma, dar, pe de altă parte, ți-e ciudă că ți-ai întrerupt somnul, doar pentru a constata că mai poți dormi puțin. Sună cunoscut?

Pentru acest „stres” îi poți mulțumi ceasului tău intern, care este mai eficient decât orice alarmă provenită dintr-un dispozitiv, scrie Mental Floss. 

Dacă ai un program de somn echilibrat, ritmul tău circadian se va comporta ca atare și îți va urma obiceiurile de  odihnă. Altfel spus, își va crea un mecanism prin care vei dormi exact atât cât simți nevoia în mod normal, nici mai mult, nici mai puțin. Așadar, ceasul tău intern „va suna” la aceeași oră, chiar dacă, să zicem, într-o zi ai vrea să dormi mai mult pentru că te-ai culcat târziu.

O proteină numită PER, care reglează tensiune arterială și bătăile inimii, te va face să te simți somnoroasă atunci când se apropie ora de culcare, dar tot ea îți va da trezirea dimineața. Iar asta e foarte stresant, pentru că ai vrea să te trezești la o anumită oră, dar corpul tău îți spune altceva.

Corpul tău respinge ceasul intern cu care este înzestrat, așa că reacționează. Cum? Pentru a nu fi stresat de alarma telefonului, corpul i-o ia înainte. Cu aproximativ o oră înainte să te trezești, în organism este eliberat cortizol, hormonul stresului, care „te pregătește” să te trezești din somnul dulce de dimineață. În acest fel, te vei trezi treptat, lent, în loc să reacționezi brusc la alarma telefonului.