Oamenii de știință vin cu un răspuns la această ciudățenie. Mai precis, cu două răspunsuri. În primul rând, temperatura internă a corpului scade înainte să adormim și după trezire, așa că vei simți nevoia să te încălzești ca să nu mai tremuri și să ai un somn odihnitor. Răcirea corpului are loc cu aproximativ o oră înainte să mergi la culcare și scade pe măsură ce dormi, cu 1-2 grade sub temperatura normală. Atunci când ajungi în faza REM (rapid eye movement – n. red. o etapă a somnului caracterizată prin mișcări oculare rapide sub pleoapele închise; visele apar doar în această fază), corpul își pierde capacitatea de a-și regla temperatura. Astfel, poate involuntar, vei apela la o pătură sau un cearșaf pentru a te încălzi, chiar dacă în încăpere nu este răcoare.

În al doilea rând, dormim înveliți pentru că așa suntem obișnuiți încă de la naștere, când suntem înfășați sau acoperiți cu pături călduroase. Potrivit specialiștilor în somnologie, acest obicei trădează nevoia de siguranță.

„Cercetări recente au arătat că, dacă dormim înveliți, riscul de insomnie sau anxietate este mult mai mic. De ce? Pentru că sub pătura călduroasă ne simțim în siguranță și protejați, ca atunci când eram nou-născuți, iar asta crește nivelul de serotonină la nivelul creierului și reduce hormonul de stres, cortizolul”, a declarat pentru rd.com medicul Alice Hoagland, director la o clinică de somnologie din Rochester, New York.

Pe lângă explicațiile științifice, există, desigur, și varianta conforma căreia ne simțim pur și simplu bine atunci când dormim înveliți cu cearșafuri moi și confortabile. Important e să le și schimbăm periodic, astfel încât să nu ne punem în pericol sănătatea. Pe perioada verii, când transpirăm din abundență, este indicat să spălăm lenjeria de pat chiar de două ori pe săptămână,  la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, pentru a distruge toți microbii.