Tigrul platanului este o specie originară din America de Nord, care afectează frunzele platanului. Ea face parte din ordinul heteroptera, cel care mai conţine ploşniţele de pat sau de câmp, și poate avea o talie de maximum 6 milimetri, spun specialiștii. 

Insecta nu produce zgomot, dar pișcă foarte puternic, chiar și prin haine, urmele lăsate nefiind însă atât de evidente precum cele lăsate de țânțari sau păianjeni.

Medicul dermatolog Ioana Simian ne spune cum se manifestă înțepăturile de insecte și la ce remedii să nu apelăm niciodată!

Insectele pot transmite boli

Manifestările clinice la înțepăturile de insecte sunt variate.

„Cele mai multe insecte sunt neveninoase, ele injectează saliva în momentul atacului, salivă ce poate fi responsabilă de anestezia locală, tulburarea procesului de coagulare, vasodilatație. Răspunsul imun al gazdei atacate este direct implicat în reacția cutanată. Totodată, insectele pot fi responsabile de transmiterea unor boli”, spune dr. dermatolog Ioana Simian.

Dacă sunt purtătoare de viruşi, bacterii sau paraziţi, insectele pot răspândi boli prin înţepături sau prin alte mijloace. De exemplu:

  • țânțarii din specia Anopheles transmit malaria și febra Dengue, responsabile de moartea câtorva milioane de oameni
  • musca ţeţe poate transmite microorganisme care cauzează „boala somnului” (Tripanosomiaza africană)
  • puricele poate găzdui paraziți ce cauzează encefalită, tularemie sau chiar ciumă
  • căpușele pot transmite boala Lyme
  • păduchii și acarienii pot transmite paraziți care cauzează tifos

Cum arată înțepătura de tigrul platanului

Un studiu din 2015, publicat în JAMA Dermatology, arată că tigrul platanului poate favoriza transmiterea unor boli infecțioase, dar nu se cunosc încă agenții patogeni ce pot rezista în organismul acestei  insecte. Un bărbat tânăr este dat ca exemplu în acest sens, acesta prezentând leziuni pruriginoase la nivelul pielii, care cauzau disconfort și anxietate și persistau de mai bine de 2 săptămâni. Deși inițial s-a crezut că reacțiile erau cauzate de ploșnițele de pat, analizele microscopice au relevat că, de fapt, simptomele au fost cauzate de înțepătura de Corythucha Ciliata, denumirea științifică a tigrului platanului.

Înțepătură de tigrul platanului | Sursa foto: JAMA Dermatology

Cum recunoști o înțepătură de insectă

Dr. dermatolog Ioana Simian

„În general, înțepătura de insectă este însoțită de senzație de mâncărime, durere sau usturime locală. Uneori, aceasta apare mai târziu, datorită efectului anestezic indus de saliva insectei. Apar roseața, căldura locală, uneori edem (umflătură) care se pot extinde la articulațiile din apropiere. Pot fi însoțite de reacții ușoare, de tip urticarie, prurigo, dar și severe, ca șocul anafilactic. Rar apar reacții întârziate, la distanță de 10-14 zile de la atac, cu febră, stare generală proastă, ganglioni măriți”, a declarat medicul dermatolog pentru Libertatea pentru Femei.

La ce remedii NU trebuie să apelezi dacă ai fost înțepat de o insectă

Multe persoane se bazează pe leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomelor cauzate de înțepăturile de insecte, însă specialiștii avertizează că acestea pot face mai mult rău decât bine. Cel mai indicat lucru atunci când suntem înțepați de o insectă este să aplicăm gheață local, să spălăm bine zona cu apă și săpun sau să folosim o soluție antiseptică.

„Este interzisă aplicarea de ceaiuri, tincturi, oțet, apă cu bicarbonat etc. Antiinflamatoarele (paracetamol, ibuprofen) pot reduce durerea. Cremele ce au în compoziție dermatocorticoizi sunt necesare atunci când manifestările sunt mai severe; antihistaminicele, corticosteroizii sistemici se impun în cazul manifestărilor extinse”, spune dr. dermatolog Ioana Simian.

Protejarea de contactul cu insectele se face prin purtarea de haine care să acopere cât mai mult din suprafața cutanată, eventual de culoare deschisă; se pare că aceasta „sperie” insectele.

De asemenea, folosiți plase speciale poziționate peste pat, produse cu efect repelent, evitați parfumurile, cremele de corp parfumate și orice sursă de miros care le poate atrage.

Sursa foto: Wikipedia