Șansele de recuperare sunt cu atât mai mari, cu cât terapia începe imediat după primirea diagnosticului, iar intervenția se realizează pe mai multe paliere, însă costurile depășesc de cele mai multe ori posibilitățile unei familii obișnuite din România.
Așa se face că, în condițiile în care, la nivel mondial, unul din 59 de copii este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, în România, în acest moment numai 60.000 de copii sunt diagnosticați oficial, acest număr reprezentând doar o treime din totalul copiilor care sunt afectați de această condiție. Din păcate, numai jumătate dintre copiii diagnosticați beneficiază de servicii de specialitate.
Centrul ASPERA din București s-a calificat la Swimathon cu proiectul ”Susține copiii cu autism și familiile acestora în terapie”. ”Este un proiect prin intermediul căruia încercăm să facem cât mai multe valuri de bine, pentru a-i susține pe copiii cu autism. Vă invităm să fiți fundraiseri alături de noi și să facem pași mici, dar siguri către normalizarea și acceptarea copiilor cu autism! Vă puteți înscrie accesând linkul https://swimathonbucuresti.ro/inscriere”, este mesajul reprezentanților centrului ASPERA.
Centrul ASPERA, înființat de mama unui copil diagnosticat cu Sindromul X Fragil
Asociația pentru Sustinerea Progresului in Educatie, Recupereare si Acceptare (ASPERA) a fost înființată pentru a îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc cu o tulburare de neurodezvoltare (autism, ADHD, epilepsie, sindrom Down, sindrom X Fragil etc.).
Inițiatoarea proiectului este ea însăși mama unui copil care, în urmă cu aproape trei ani, a fost diagnosticat cu Sindromul X Fragil, principala cauză genetică din spatele unui diagnostic de autism.
Astfel, după mai bine de zece ani în care a coordonat departamentele de Proiecte Strategice Transformaționale din companii de utilități din România, Alina Munteanu a luat decizia de a-și pune întreaga experiență și energie în slujba recuperării băiatului ei mai mic. A căutat soluții compatibile cu cele mai moderne tendințe în îngrijirea și recuperarea persoanelor cu deficiențe în dezvoltare și astfel a ajuns să înființeze, chiar la începutul pandemiei de coronavirus, mai întâi ONG-ul și apoi centrul ASPERA.
La începutul acestui an, Alina Munteanu și colaboratorii ei, psihoterapeuți, logopezi, terapeuți ocupaționali, kinetoterapeuți, au sărbătorit un an de bine în ASPERA. Un an în care peste 45 de copii și adolescenți au primit suport terapeutic, după modelul folosit în unități de specialitate din SUA și Marea Britanie, țări cu o vastă experiență în domeniu, iar părinții acestora au fost consiliați și ghidați în drumul pe care îl au de urmat pentru a-și susține copiii cât mai bine în dezvoltare.
Ce este DIR Floortime, o abordare terapeutică dezvoltată în SUA
Abordarea terapeutică din cadrul centrului ASPERA este DIR Floortime, prea puțin cunoscută în acest moment la noi în țară. Este vorba despre o terapie prin joc recomandată în cazul copiilor cu tulburări de neurodezvoltare. Ea a fost dezvoltată acum 50 de ani în SUA.
“D” face referire la dezvoltarea din perspectiva individului, cum este acesta, unde este și încotro se îndreaptă. „I” descrie modul unic prin care fiecare persoană internalizează, își reglează, răspunde la și înțelege lumea din jurul ei. “R” reprezintă modul în care relațiile alimentează dezvoltarea noastră. Oamenii sunt ființe sociale și relațiile sunt cheia dezvoltării noastre.
Totul se desfășoară prin joacă și cu respect față de persoană. Floortime nu folosește recompense sau pedepse pentru a determina copilul sa facă ceva. În cadrul unei sesiuni de Floortime, terapeutul lucrează cu copilul stimulând dezvoltarea acestuia, iar părintele sau îngrijitorul este invitat să se implice activ sau să asiste (din spatele unui geam oglindă) pentru a învăța și prelua cât mai multe în mediul de acasă.
Principiul de bază este să urmezi inițiativa copilului și să te joci cu orice îi captează interesul, dar să o faci într-un mod care îl va incuraja pe acesta să vrea să interacționeze cu tine și să construiască, să aibă inițiativă, să devină conștient de propria persoana și de impactul pe care îl are asupra celor din jur, de emoțiile sale și de emoțiile altora.
Ce este Swimathon
Swimathon București este una dintre cele mai longevive platforme de schimbare pozitivă a comunității. De 10 ani, prin intermediul acestei platforme, comunitatea interacţionează şi se implică în strângerea de fonduri pentru proiecte din București și Ilfov pe care le consideră relevante.
Organizaţiile și grupurile de iniţiativă înscriu proiectele pentru care au nevoie de finanțare. Companiile şi înotătorii-fundraiseri aleg proiectele pentru care strâng donații și se implică. Susţinătorii donează o sumă de bani pentru favoriţii lor. Miercuri, 18 mai, debutează campania de strângere de fonduri.
Campania virtuală culminează cu weekend-ul Swimathon București, care va avea loc ]n perioada 18-19 iunie. Dat fiind contextul pandemiei de coronavirus, și ediția din acest acest an se va desfășura atât virtual, cât și la bazin, în cadrul unui eveniment de un weekend.
Citește și: Autismul virtual. O problemă care afectează din ce în ce mai mulți copii
Citește și: 2 aprilie – Ziua Internațională a Conștientizării Autismului – Cum observi semnele precoce de autism