Micul dejun ar trebui să conțină în mod ideal carbohidrați sănătoși și o cantitate mică de proteine. Iată câteva alimente care pot transforma masa de dimineața într-o sursă de energie maximă:

Fulgi de ovăz

Ovăzul conține betaglucani, un tip de fibre care, prin consumul regulat, ajută la scăderea colesterolului. Ovăzul este de asemenea bogat în omega 3, acid folic și potasiu, substanțe nutritive care contribuie la sănătatea generală a organismului.

Evită fulgii de ovăz cu diverse arome, care au adesea în componență și mult zahăr. Alege sortimente de fulgi de ovăz simpli pe care îi poți servi la micul dejun cu lapte sau iaurt, împreună cu o mână de fructe și nuci tocate. Poți adăuga și un pic de miere pentru un gust mai dulce.

Iaurt

Alege în locul iaurtului obișnuit, iaurt grecesc. Acesta conține mult calciu și multe proteine – aproximativ de două ori mai mult decât iaurtul clasic. Proteinele îți vor asigura resursele de energie necesare pentru a face față cu brio provocărilor zilnice. În plus, aceste proteine conferă o senzație de sațietate, astfel încât nu vei mai simți nevoia să ronțăi vreo gustare nesănătoasă până la masa de prânz.

Alege un iaurt grecesc simplu, degresat, combină-l cu fructe și fulgi de ovăz pentru a beneficia la micul dejun de un conținut maxim de substanțe nutritive.

Banană

Banana este un aliment ideal pentru micul dejun. Acest fruct reprezintă o sursă excelentă de amidon rezistent la digestie. Amidonul ajunge nedigerat în colon, unde funcționează asemănător cu o fibră solubilă, hrănind bacteriile benefice din colon. În plus, acest amidon te face să te simți sătul un timp îndelungat.

Banana conține o cantitate ridicată de potasiu, un electrolit care contribuie la scăderea tensiunii sangvine, fiind un aliment recomandat în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune.

Taie o banană rondele și adaugă rondelele la iaurtul cu fulgi de ovăz pentru un plus de dulceață.

Ouă

Ouăle au fost pe nedrept etichetate ca nefiind sănătoase, deoarece au un conținut foarte mare de colesterol: un gălbenuș de ou conține aproximativ 60% din cantitatea maximă admisă pe zi. În prezent, punctul de vedere al nutriționiștilor s-a schimbat. Ouăle conțin proteine sănătoase și substanțe nutritive importante, precum vitamina D, așa că sunt un aliment ideal pentru micul dejun.

Conform studiilor recente, colesterolul din alimente are un impact mai scăzut asupra colesterolului sangvin decât se credea inițial. Dacă în restul zilei consumi carne slabă și eviți grăsimile nesănătoase, colesterolul din ouă nu ar trebui să constituie o problemă. Ouăle sunt un aliment foarte nutritiv, care îți va oferi energie timp de multe ore după micul dejun.

Căpșuni

Căpșunile pot fi incluse în categoria superalimentelor alături de fructele de pădure, deoarece au un conținut foarte mare de antioxidanți. O ceașcă de căpșuni, de exemplu, conține doza zilnică recomandată de vitamina C, împreună cu cantități ridicate de acid folic și fibre.

Mai multe femei au fost urmărite pe parcursul unui interval de 18 ani în cadrul unui studiu ale cărui rezultate unui studiu publicat în 2013 din Marea Britanie. Cele care  au mâncat mai mult de trei porții de căpșuni sau afine pe săptămână au prezentat un risc mai scăzut de infarct de-a lungul acestei perioade. Adaugă, prin urmare, la micul dejun, și căpșuni sau alte fructe de pădure.

Foto: Pixabay