Cât de sigur este să mergi la dentist în pandemie? American Dental Association a făcut un sondaj care indică faptul că, mai puțin de 1% dintre medicii stomatologi au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Citește și: Du-ți copilul la stomatolog! Nu te costă nimic!

Cât de sigur este să mergi la dentist în pandemie. Măsuri drastice

Explicația? Măsurile drastice de siguranță și igienă, precum și practicile extrem de riguroase de dezinfectare pe care cabinetele stomatologice le-au implementat încă dinainte de pandemie. Totodată, experții punctează faptul că e important să menținem sănătatea dentară la cote cât mai ridicate. De ce? Atât pentru dinți, pentru aspectul lor estetic și starea de bine, dar și pentru că infecțiile dentare pot duce la alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă. Fii liniștit: poți frecventa fără grijă clinicile dentare chiar și pe timp de pandemie.

De ce trebuie să mergi la stomatolog

„Îngrijirea dentară este foarte importantă, cu atât mai mult în pandemie, iar orice neglijență poate avea consecințe. Primele trei afecțiuni orale care afectează sănătatea generală și calitatea vieții sunt cariile dentare, boala parodontală și pierderea dinților. Iar de aici pot apărea și alte complicații.”, precizează dr. stomatolog Lorelai Nassar.

Standarde noi de igienă

În acest sens, sterilizarea cu laser dă tonul siguranței maxime.

Dr. Lorelei Nassar„Acum, mai mult decât oricând, pandemia ne obligă să fim riguroși, stricți, să nu facem rabat la metodele de igienizare. În contextul actual se impun noi standarde de siguranță și dezinfectare, iar noi trebuie să ne conformăm. Suntem conștienți că dacă ar exista riscul transmiterii viruslui actual, cel mai expus riscului ar fi medicul dentist, nu pacientul. Stomatologul poartă deja mască, vizieră, mănuși, așa că riscul său de a transmite virusul, ar fi foarte scăzut.”, punctează dr. Nassar.

Prevenirea contaminării

Standardele de siguranță reprezintă o obligație continuă și un angajament permanent față de pacienți, nu doar în pandemie.  „Lucrăm steril dintotdeauna, pentru prevenția contaminării cu hepatite, HIV și alți factori patogeni, așa încât, prevenția pentru contaminarea cu Covid-19 e de la sine înțeleasă și se realizează prin natura lucrurilor”, declară dr. Nassar, specialist în chirurgie și implantologie.

Citește și: Diabetul și dinții sănătoși nu fac casă bună

Cât de sigur este să mergi la dentist în pandemie. Măsuri de siguranță

În timpul pandemiei, soluțiile dezinfectante nu sunt suficiente în cazul unităților medicale. Traficul mare de pacienți impune proceduri de dezinfecție mult mai riguroase. Dacă vrei să te asiguri că te tratezi în deplină siguranță, verifică dacă în clinica pe care o frecventezi se efectuează zilnic proceduri precum:

  • sterilizarea cu laser a canalelor dentare și a plăgilor operatorii,
  • decontaminarea cu laser a pungilor paradontale și a altor leziuni,
  • utilizarea celor mai performante proceduri de sterilizare instrumentar, încăperi și suprafețe, dar și alte măsuri la fel de eficiente.

Citește și: Vrei un copil sănătos? Mergi la dentist cât ești gravidă!

Tratamente dentare în deplină siguranță

Nu trebuie uitate nici tratamentele dentare care trebuie să se desfășoare în condiții de maximă igienă, pentru a preîntâmpina complicațiile care pot degenera în boli grave. Trebuie precizat că orice proces cronic dentar poate trimite microbi în tot corpul, iar un pacient cu afectare cardiacă poate degenera chiar în endocardită, din simple focare dentare netratate.

Conform American Heart Association (AHA), endocardita este o infecție cauzată de introducerea bacteriilor în fluxul sanguin. Bacteriile pot pătrunde în fluxul sanguin ca urmare a unei igiene dentare deficitare sau a periajului necorespunzător care duce la lezarea gingiei și a cavității orale.

Sursa foto: Shutterstock