Numeroase cazuri de îmbolnăvire cu un virus HMPV sunt confirmate în China, iar numărul persoanelor afectate, în special copii și persoane în vârstă, este în creștere. Spre deosebire de coronavirus, acest virus HMPV (virus metapneumovirus uman) este cunoscut de ceva vreme si este cercetat încă din anul 2001 de către specialiștii olandezi.

Cazurile de îmbolnăvire cu HMPV sunt, cu siguranță, mult mai vechi în Europa, dar virusul este greu de detectat. El se manifestă îndeosebi în perioada rece a anului și mai ales în colectivitățile vulnerabile cum ar fi grădinițele și școlile.

Cercetătorii nu au descoperit încă un vaccin care poate opri infecția cu acest virus, dar este intens studiat și se știe că face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator scintiţial. Așa cum au explicat experți în pneumonologie de la Imperial College din Londra, acest virus HMPV face parte dintr-un ”cocktail” de virusuri de iarnă, la care suntem cu toții expuși, dar cazurile mai grave se înregistrează în rândul copiilor, al persoanelor vulnerabile, cu o imunitate scăzută și al vârstnicilor.

Cât de periculos este HMPV

Cel puțin jumătate dintre copii sunt infectați cu acest virus o dată până la împlinirea vârstei de 5 ani, estimează cercetătorii britanici. Ceea ce este straniu la acest virus este faptul că nu poate fi detectat ușor prin simple teste de laborator.

Adesea se întâmplă să nu apară nici la testele complexe care se fac în spitale. Este un virus care ”știe să se ascundă”, dar care circulă de multă vreme în Europa, după cum a declarat pentru Euronews Health dr. Peter Openshaw, medic pneumolog şi expert în gripă şi VRS (virusul scintițial) de la Imperial College din Londra.

Acest virus HMPV provoacă epidemii cu o răspândire rapidă mai ales în zonele intens populate și în condiții de igienă precară, așa cum sunt multe regiuni din China. Persoanele infectate care au un organism rezistent pot controla boala și se pot trata acasă. Numeroși bolnavi nu apelează la medic și nu urmează un tratament specific. Dar virusul poate da complicații grave în cazul copiilor și al persoanelor cu o imunitate compromisă, care au nevoie de spitalizare.

Cazurile de HMPV sunt acum în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor mai mici de 14 ani, potrivit autorităților locale. Specialiștii consideră că este un episod mai virulent, din cauza unei combinații de virus HMPV și un alt virus de gripă. Cu toate acestea, doar 14% dintre pacienți au avut nevoie de spitalizare și îngrijiri prelungite.

Cum se manifestă infecția cu virus HMPV

Bântuie gripa. Trebuie să știi să ai grijă de tine și de cei bolnavi

În primele două – trei zile, infecția cu acest metapneumovirus este confundată cu o gripă de sezon. Boala începe cu inflamația căilor respiratorii, ai nasul înfundat și probleme de respirație. Imediat se manifestă durerea în gât, apare tusea seacă și durerile de cap.

Toate aceste simptome sunt specifice unei gripe comune, dar în spatele ei se poate ascunde acest virus HMPV. În cazul în care organismul este rezistent, el va combate infecția virală în câteva zile.

Este necesară odihna, o dietă sănătoasă, cu multe supe și ceaiuri, cu fructe bogate în vitamina C și hrană de calitate. Nu se administrează antibiotice. Sunt eficiente doar medicamentele care ajută la scăderea febrei și ameliorarea simptomelor neplăcute.

Cu toate acestea, copiii și unele persoane sensibile pot avea manifestări mult mai grave, episoade de febră puternică, insuficiență respiratorie și afectarea plămânilor, ceea ce necesită spitalizare și tratament adecvat.

Chiar dacă pare să fie o gripă comună, acest virus poate aduce complicații grave în cazul unor pacienți și poate avea urmări serioase, cu afectarea plămânilor pentru tot restul vieții. De aceea, nu trebuie să neglijăm boala, dacă simptomele se agravează din primele zile și trebuie să solicităm ajutorul cadrele medicale.

În formele ușoare, virusul HMPV poate provoca:

  • Infecția sinusurilor și ne curge nasul abundent
  • Conjunctivită, ni se înroșesc ochii și eventual ne ustură
  • Faringită, durere în gât persistentă;
  • Otită medie și presiune sau durere care afectează una dintre urechi sau pe amândouă, mai ales în cazul copiilor;
  • Stomatită sau infecția mucoasei bucale.

În cazurile grave, HMPV poate provoca:

  • bronșiolita  sau inflamația bronșiolelor, căile respiratorii mici din plamâni),
  • bronșita (inflamația bronhiilor) s
  • pneumonie (infecție a țesutului pulmonar).

Acest virus HMPV poate declansa episoade acute de astm bronșic sau poate agrava simptomele BPOC, ducând la dificultăți respiratorii severe și necesitatea ajustării tratamentului, precizează www.reginamaria.ro

Cum se transmite și cum te poți apăra de HMPV

Calea cea mai rapidă de transmitere a acestui virus este strănutul și tusea. Picăturile infime de salivă, încărcate cu virusuri, ajung pe mâini, pe veselă, pe obiectele din jurul persoanei infectate. Prin contact cu acestea, virusul se transmite mai departe cu ușurință, deoarece poate supraviețui câteva ore în aer liber, pe diverse suprafețe, ca multe alte virusuri gripale.

Ingiena este foarte importantă pentru a te apăra de acest virus. Încearcă să eviți persoanele cu simptome de gripă, care tușesc și își trag nasul. Stai departe de colectivitățile unde apar persoane cu simptomele explicate mai sus.

Igienizează mâinile frecvent în spațiul public și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun acasă și la muncă.

Evită contactul cu persoanele bolnave.

Folosește un șervețel sau o mască să îți acoperi nasul și gura, dacă cineva strănută sau tușește lângă tine în spațiul public sau în mijloacele de transport în comun.  

Dezinfectează frecvent clanțele și întrerupătoarele de acasă, telefonul mobil, tastatura calculatorului, clanțele de acasă sau de la birou, vasul de toaletă. Jucăriile copiilor sunt un vector de răspândire și numeroase obiecte pe care copiii le folosesc în comun.

Cum se tratează infecția cu HMPV

Virusul HMPV este cunoscut de cel puțin 20 de ani, dar se pare că apariția frecventă în Europa datează din anii 1950. Cu toate acestea, nu există un tratament specific. Se pot folosi doar medicamente care ameliorează simptomele și combat stările febrile.

Odihna, somnul bun, hidratarea cu multă apă, ceaiuri și fructe suculente ajută pacienții încă din primele ore ale infecției. Se pot folosi:

  • Antipiretice: precum paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce febra și starea de disconfort general.
  • Analgezice: Pentru ameliorarea durerilor musculare și a durerilor de cap.
  • Decongestionante nazale: picături și apă de mare pentru desfundarea nasului, inhalații cu uleiuri esențiale de mentă, eucalipt și salvie.
  • Bronhodilatatoare: în cazul pacienților cu dificultăți respiratorii, wheezing sau bronhospasm, se pot administra bronhodilatatoare recomandate de medicul specialist.
  • Corticosteroizi: în cazuri severe de bronșiolită sau pneumonie, medicul poate recomanda administrarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamația căilor respiratorii.
  • Oxigenoterapie: în cazurile severe de insuficiență respiratorie, este necesară administrarea de oxigen suplimentar, în cadrul spitalizării.