Cuprins
Un studiu destul de curios, la care a participat o echipă internațională de specialiști geneticieni și care a fost publicat în revista Nature Communications arată că alimentele pe care le preferă mamele în timpul sarcinii pot influența inclusiv trăsăturile fizice ale copiilor, scrie Daily Mail.
În mod evident, alimentația mamei influențează dezvoltarea fătului, atât psihică și fizică. Dar până acum nu se știa cum anume și ce nutrienți din alimente pot influența bunul mers al sarcinii și dezvoltarea fătului.
Specialiștii au descoperit că alimentele bogate în proteine pe care mama le consumă în timpul sarcinii vor duce la o dezvoltare mai rapidă a nasului și maxilarului bebelușului. Astfel că micul bebe va căpăta nasul mare, mai lung și un maxilar mai pronunțat, care vor fi sesizabile la începutul adolescenței. Dacă ai nasul prea mare sau prea lung, gândește-te că s-ar putea să fie de vină spre exemplu dieta bogată în carne a mamei tale și mai puțin moștenirea genetică.
Alimentele pot influența trăsăturile feței
Trăsăturile faciale pot fi influențate de ceea ce mănâncă o mamă în timpul sarcinii. Se pare că diferențele subtile în modul în care arată oamenii, de la forma craniului până la cantitatea de cartilaj din nas, sunt create în uter de genele care sunt influențate de nutriție. Cu cât o femeie însărcinată consumă mai multe proteine în timpul sarcinii, cu atât aceste gene, cunoscute sub numele de „mTORC1”, devin mai active.
Cercetătorii spun că acest lucru poate „regla” aspectul facial al unui copil prin modificarea lungimii nasului și a lățimii nărilor, a formei obrajilor și a proeminenței maxilarului.
Dieta, responsabilă de diferențele dintre frați
În timp ce aspectul de bază al unei fețe umane este determinat de genele părinților, frații arată adesea destul de diferit și chiar gemenii „identici” nu sunt perfect identici în realitate. Motivul acestor diferențe subtile a nedumerit mult timp oamenii de știință. Noul studiu demonstrează că dieta mamei este parțial responsabilă pentru apariția diferențelor subtile dintre frați.
„Am descoperit că modularea nivelului de proteine din dieta maternă reglează activitatea mTORC1, ducând la schimbări subtile, dar distincte, în forma craniofacială a embrionilor”, se arată în concluziile studiului.
Moștenirea genetică formează o bază importantă pentru trăsăturile noastre fizice, iar dieta mamei aduce acele diferențe sau schimbări esențiale care ne diferențiază. Mâncărurile ai preferate pot declanșa o serie de mici schimbări de la un copil la altul, astfel că fiecare frate are trăsăturile lui distincte, chiar dacă are și multe trăsături în comun cu ceilalți frați.
Studiul a fost realizat deocamdată pe șoricei și peștii. Micile animale gestante au primit diete diferite, iar cercetătorii au descoperit că au modificat semnalizarea genelor de tip mTORC1, oferind descendenților lor caracteristici faciale particulare.
Rezultatele studiului vor fi cu siguranță verificate cu noi experimente, dar concluzia din prezent este surprinzătoare și trage un semnal de alarmă pentru viitoarele mămici!
foto: Pexels.com