Cuprins
La prima vedere, poate părea că administrarea mai multor suplimente alimentare îți poate garanta o sănătate generală mai bună. Cu toate acestea, mulți oameni subestimează potențialul efectelor secundare asociate cu vitaminele. Când iei sau combini anumite suplimente, pot fi afectate anumite organe, între care stomacul și tractul gastro-intestinal în primul rând, urmate de ficat și de rinichi.
Potrivit Institutului Național de Sănătate (SUA), acele suplimente care afectează digestia și stomacul fie sunt luate în doze prea mari, fie sunt combinate în mod greșit sau sunt luate în locul medicamentelor prescrise.
Fierul
Corpul tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină găsită în celulele roșii din sânge care ajută la transportul oxigenului de la plămâni în restul corpului. Când nu ai suficient fier, poți dezvolta anemie feriprivă, care poate provoca o serie de simptome, inclusiv oboseală, slăbiciune, amețeli, palpitații cardiace și multe altele. Cu toate acestea, suplimentele de fier pot veni cu propriul set de dezavantaje, mai ales dacă le iei în doze mari.
Suplimentele de fier sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata și preveni anemia feriprivă, dar pot fi dure pentru mucoasa stomacului și pot provoca greață, constipație sau crampe stomacale. Constipația în mod deosebit este dură și persistentă, mai ales dacă debășești 17 mg de fier pe zi.
Calciul
Numeroase persoane iau calciu, mai ales femeile care au trecut de vârsta de 40 de ani și se apropie de menopauză. Calciul poate îmbunătăți rezistența oaselor, aduce beneficii mari inimii, mușchilor și sistemului nervos.
Suplimentele cu calciu sunt excelente pentru susținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei, dar uneori pot provoca probleme digestive, cum ar fi constipație sau balonare. Suplimentele cu carbonat de calciu, în special, pot duce la tulburări de stomac și gaze, mai ales atunci când sunt luate în doze mari.
Cât de mult este prea mult? Medicii spun că dozele care depășesc 1.500 mg pe zi sunt cele mai susceptibile de a deteriora stomacul sau de a provoca simptome gastrointestinale. De asemenea, este important să iei în considerare calciul dietetic provenit din lactate atunci când calculezi cât calciu ai nevoie pe zi.
Magneziul
Magneziul este implicat în cel puțin 300 de reacții chimice în organism. Mușchii au nevoie de acest mineral pentru a se contracta; nervii au nevoie de el pentru a trimite și primi mesaje. Îți menține inima să bată constant și sistemul imunitar puternic. Magneziul este un supliment benefic atunci când este luat pe cale orală în cantitățile zilnice recomandate.
Cu toate acestea, poți obține tot magneziul de care ai nevoie prin dietă, consumând cereale integrale, legume cu frunze verzi, fasole, nuci și pește. Adăugarea unui supliment concentrat de magneziu ar putea provoca probleme de stomac, greață, diaree, vărsături și balonare.
În general, o femeie matură are nevoie de 310 – 320 mg de magneziu pe zi, iar un bărbat matur și sănătos, cu 100 de mg de magneziu în plus față de o femeie.
Vitamina C în suplimente care afectează digestia
Vitamina C, care se găsește în citrice, kiwi, roșii, ardei și alte fructe și legume, este bună pentru stimularea metabolismului și a imunității. Cu toate acestea, poate deteriora și stomacul atunci când este consumată în exces.
Prea multă vitamina C poate irita mucoasa stomacului, provocând diaree, greață sau crampe abdominale. Dacă ai deja dureri de stomac, natura acidă a vitaminei C le poate agrava, mai ales atunci când este luată pe stomacul gol.
Deoarece multe suplimente de vitamina C sunt concentrate și conțin doze mari, problemele digestive cauzate de vitamina C sunt o problemă destul de des întâlnită. Medicii spun că administrarea de doze de peste 1.000 mg pe zi poate duce la dureri abdominale și diaree.
Este mult mai sănătos să consumi critice și legume verzi sau roșii în stare naturală, decât să iei suplimente care afectează digestia și stomacul, iar vitamina C este una dintre cele mai ușor de asimilat vitamine prin hrana de zi cu zi.
Uleiul de pește
Peștele gras, avocado, semințele de chia și nucile sunt toate surse alimentare bogate în acizi grași Omega-3. Mulți oameni iau, însă, suplimente de ulei de pește, deoarece evită să consume pește prea des de teamă că este infestat cu mercur.
Cu toate acestea, uleiul de pește poate provoca tulburări de stomac la unele persoane. Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3, ceea ce îl face benefic pentru inimă și reduce inflamația, dar poate provoca greață, indigestie sau diaree, mai ales în doze mari. Nu depăși doza recomandată pe pachetul cu pastile cu ulei de pește și încearcă să consumi mai des nuci și avocado.