Ziua Mondială a Toaletei pare, la prima vedere, o glumă. Toaleta nu pare a fi un lucru de sărbătorit. Ziua Mondială a Toaletei a fost instituită pentru a atrage atenția asupra anumitor probleme ale instalațiilor sanitare și ale igienei. Chiar dacă accesul la o salubritate adecvată și decentă este declarat un drept al omului, unul din trei oameni (2,5 miliarde în total) nu au acces regulat la o toaletă – ceea ce duce la numeroase probleme de sănătate grave.

Nu mai lua telefonul cu tine la toaletă. Riști boli grave!

În ce privește oamenii care au acces la instalații sanitare adecvate, lucrurile stau altfel. Aceștia petrec, în medie, de-a lungul existenței lor, 6.500 de ore la toaletă. Acest lucru înseamnă aproximativ un an și jumătate din viața sa. Mai mult decât atât, persoanele care au un telefon mobil cu multe aplicații instalate, și îl iau cu ele la toaletă, vor petrece și mai mult timp “pe tron”.

Dar, de ziua Ziua Mondială a Toaletei, să aflăm și niște lucruri amuzante

Așadar, să începem. Știați că…

…Înainte de apariția primelor latrine publice, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oamenii obișnuiau să își facă nevoile pe câmp, sub ascunzișul arborilor tuia din frumoasele grădini franceze, pe stradă, sub cireși sau oriunde erau feriți de privirile trecătorilor?

…În secolul al XIII-lea, practica era „totul în stradă”. Oamenii aruncau apele folosite pe fereastră, și, uneori, se auzeau strigăte de avertisment precum „Păzea, că pică!” sau „Păzea la apă!”. Erau la modă anecdotele cu persoane de vază ce se treziseră cu conținutul unei oale de noapte în cap. Chiar și regelui Ludovic cel Sfânt i s-ar fi întâmplat așa ceva?

…Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit pe toaletă. Se întâmpla în anul 1760. Conform relatărilor vremii, regele s-a trezit, și-a băut ciocolata, a intrat în toaletă, după care valetul său a auzit un zgomot ca de accident?

…După vasele de sticlă și oalele de lut, au apărut așa-numitele scaune perforate. Isabela de Bavaria, soția regelui Carol al VI-lea al Franței, avea un astfel de scaun decorat cu catifea albastră, iar Filip cel Lung comandase un scaun acoperit cu o stofă de lână neagră numită „oacheșică”?

…Ludovic al XI-lea dispunea de un „jilț intim”, înconjurat de o perdea. Registrele sale de cheltuieli arată că regele achiziționa câlți de in, precursorii hârtiei igienice?

…În perioada Renașterii, oalele de noapte se regăsesc până și în inventarele de succesiune. Uneori, oamenii se foloseau de șeminee pentru a-și ușura pântecele”?

…Ludovic al XIII-lea își primea oaspeții așezat pe tron. Fiul lui Ludovic al XIV-lea proceda la fel?

…Primul pas pe calea igienei publice are loc odată cu decizia contelui de Angiviller ca toți arborii tuia din grădinile Tuileries să fie tăiați, iar, în locul lor, să se construiască latrine unde intrarea costa două parale?

…În 24 de ore, cantitatea de urină eliminată de un om se ridică la aproximativ 1.250 de grame, ceea ce înseamnă 450 de kilograme pe an?

…Când tragi apa, consumi aproximativ 6 litri de apă curată? De asemenea, în unele cazuri, consumul de apă poate ajunge și până la 26 de litri dintr-o singură activare a mecanismului de la toaletă.

Citește și:

Simptome care însoțesc balonarea. Ai grijă, pot ascunde boli grave!

Tu respecți Ziua Mondială fără Tutun?

Pe 11 iulie, e Ziua Populației

Sursa foto: Wirquin Romania