De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și în contextul pandemiei de Covid-19, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), organizează webinarul – ”De vorbă cu emoțiile, în pandemie” – eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități, familiilor și copiilor.

Citește și: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – este momentul să scăpăm de prejudecăți!

Anul 2020, an dificil pentru persoanele cu dizabilități

Anul 2020 a fost un an dificil pentru fiecare dintre noi. Dar pentru copiii și persoanele adulte cu dizabilități efectul pandemiei este cu atât mai dificil. Și nu este vorba doar despre faptul că persoanele cu dizabilități sunt mai vulnerabile în fața virusului, cât și despre faptul că efectele izolării pot avea un impact semnificativ la nivel psihic și emoțional.

Citește și: Au început înscrierile pentru Ultramaraton pe nisip “Autism 24h Marea Neagră”

Webminar gratuit pentru familii

În acest context, alături de doi psihologi cu experiență, ANDPDCA dezbate alături de cei interesați trei subiecte stringente, aduse în atenția noastră, de către persoanele cu dizabilități și familiile acestora:

 • Gestionarea emoțiilor și a comportamentelor reactive la copiii și adulții cu dizabilități – exemple și activități,
 • Cum reacționăm ca părinți la comportamentele copiilor și adulților cu dizabilități, în pandemie – soluții practice,
 • Adulții cu dizabilități – Cum gestionăm emoțiile disruptive generate de pandemie.

Webinarul va beneficia de serviciile unui interpret mimico-gestual.

Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și va începe în 3 decembrie, de la ora 16.30. Va fi transmis pe pagina de Facebook a ANDPDCA (https://www.facebook.com/ANDPDCA) și pe contul de YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCNoJKaUNXe6Tgifjm0-Sshg?view_as=subscriber).

Situația persoanelor cu dizabilități din România trebuie abordată cu seriozitate și atenție. După trei decenii de neglijare a nevoilor și drepturilor copiilor și adulților cu dizabilități, avem în față un șantier complex, în care trebuie deopotrivă să reparăm și să construim. Este un proces minuțios de asumare și consecvență, al cărui principal inamic este timpul. Timpul pierdut. Iar oamenii au nevoie de soluții acum. Acesta este motivul pentru care ANDPDCA împreună cu toți partenerii sociali trebuie să continue consecvent și structurat demersurile începute”, declară Mădălina Turza, președinte ANDPDCA.

Măsuri pentru a ajuta persoanele cu dizabilități

În egală măsură, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, facem un scurt sumar al principalelor măsuri dedicate persoanelor cu dizabilități, care au făcut obiectul demersurilor ANDPDCA pe parcursul anului 2020:

 • Centre RESPIRO pentru adulți – 2021

ANDPDCA a elaborat și promovat o Hotărâre de Guvern prin intermediul căreia se asigură finanțarea pentru înființarea serviciilor de tip RESPIRO pentru ADULȚI și a determinat DGASPC să acceseze aceste fonduri, neutilizate de ani de zile.

 • Reglementare Centre RESPIRO copii

ANDPDCA a creat, în premieră, cadrul legal de înființare și funcționare a serviciilor de tip respiro pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora – http://andpdca.gov.ro/w/in-dezbatere-stanndarde-minime-de-calitate-pentru-centre-respiro-destinate-copiilor-cu-dizabilitati/

 • Locuri dedicate pentru copiii cu CES

În parteneriat cu Ministerul Educației, ANDPDCA a promovat asigurarea locurilor dedicate pentru elevii cu CES în învățământul liceal și profesional. Prima generație de elevi care a beneficiat de această măsură a fost în sesiunea din vara anului 2020.

 • Dublarea bugetului pentru serviciile sociale

Standardele de cost pentru serviciile sociale au fost actualizate pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari: copii, adulți cu dizabilități, persoane vârstnice îngrijite în instituții sau la domiciliu și victime ale violenței domestice.

 • Extinderea Programului de Tehnologii asistive – vouchere de până la 5000 de euro

Vouchere în valoare de până la 5000 Euro pentru tehnologii asistive destinate persoanelor cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă. Acum, Programul include și elevii peste 18 ani, studenții, dar și produsele destinate afecțiunilor medicale bilaterale și accesoriile acestora (baterii, acumulatori, consumabile etc)

 • Decontarea carburantului – modificarea legii 448 și elaborare norme de aplicare (2021)

Începând din ianuarie 2021 persoanele cu dizabilități vor putea deconta carburantul în situația în care nu utilizează biletele de transport.

 • Redeschiderea Unităților Protejate Autorizate

La capătul unui amplu efort realizat de MMPS – ANDPDCA, în colaborare cu societatea civilă, Unitățile Protejate pot astăzi funcționa din nou. Procedura de autorizare a Unităților protejate (UPA) este în vigoare, aprobată prin Ordin de Ministru.

 • TELVERDE destinat copiilor, adulților și personalului din centre

ANDPDCA în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în România,  Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) implementează linia telefonică de urgență Telverde 0800 500 550 destinată copiilor și adulților din centrele de instituționalizare.

 • Lansare dezbatere Strategia Națională privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități 2021-2027

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a elaborat proiectul de Strategie Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027 și proiectul de Plan de implementare a Strategiei naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, 2021-2027. Strategia se află în faza de consultare preliminară.

 • Ghid pentru prevenirea infecției COVID 19 în serviciile sociale pentru copii și cele destinate persoanelor adulte cu dizabilități

ANDPDCA și  INSP au elaborat Ghidul pentru prevenirea infecției COVID 19. Ghidul se adresează furnizorilor publici și privați de servicii sociale, beneficiarilor – copii, persoane adulte cu dizabilități, personalului din servicii și părinților/ reprezentanților legali.

Peste 800.000 de persoane cu dizabilități în România

În România trăiesc peste 853 de mii de persoane cu dizabilități. 75.300 dintre acestea sunt copii. 97,96 % se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent şi 2,04 % (17.391 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti (72.811 persoane), urmat de judeţul Prahova (38.061 persoane), iar cel mai mic număr, în judeţul Covasna (6.371 persoane).

Femeile reprezintă 53,14% din totalul persoanelor cu dizabilităţi.

Date complete despre situatia persoanelor cu dizabilități în România găsiți pe site-ul ANDPDCA: http://andpdca.gov.ro/w/statistici/