Elevii și copiii de grădiniță din toată țara au liber luni, 5 octombrie, de Ziua Educației. Ziua Internațională a Educației este o zi anuală în care să ne gândim mai mult la importanța educației pentru întreaga lume.

Ziua Educației 2020. De ce o sărbătorim

La 3 decembrie 2018, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a fost proclamată o zi internațională a educației. Ziua Internațională a educației își propune să celebreze rolul educației pentru aducerea păcii globale și a dezvoltării durabile.

 

Ziua Educației 2020 face parte dintr-o pleiadă de zile festive celebrate internațional la propunerea Națiunilor Unite, ca și Ziua Copilului. Aceste sărbători sunt ocazii pentru a educa marele public în privința unor probleme globale. În plus, sunt un motiv de a celebra și a întări realizările umanității. Existența zilelor internaționale precedă înființarea Națiunilor Unite, dar ONU le-a îmbrățișat ca un instrument puternic de advocacy.

Fiecare zi internațională oferă posibilitatea de a organiza activități legate de tema zilei. Organizațiile și oficiile Națiunilor Unite și, cel mai important, guvernele, societatea civilă, sectoarele public și privat, școlile, universitățile și, mai general, cetățenii, fac din ziua internațională o trambulină pentru acțiuni de sensibilizare a importanței învățământului.

Citește și: 4 jocuri clasice care îl învață pe copilul tău câteva lecții importante

Ziua Educației 2020. Importanța educației

Educația este un drept al omului. Dreptul la educație este consacrat în articolul 26 din Declarația universală a drepturilor omului. Declarația solicită învățământ elementar gratuit și obligatoriu. Convenția privind drepturile copilului, adoptată în 1989, merge mai departe pentru a prevedea că țările vor face învățământul superior accesibil tuturor.

Educația este cheia dezvoltării durabile. Când a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă în septembrie 2015, comunitatea internațională a recunoscut că educația este esențială pentru succesul tuturor celor 17 obiective ale sale. Obiectivul 4 de dezvoltare durabilă, în special, își propune să „asigure o educație de calitate incluzivă și echitabilă și să promoveze oportunități de învățare continuă pentru toți” până în 2030.

Ziua Educației 2020 în România

Toți elevii din învățământul preuniversitar, precum și copiii de grădiniță vor avea liber de la școală luni, 5 octombrie. Contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură cu Ministerul Educației prevede data de 5 octombrie, când este Ziua internațională a educației, drept zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’, Marius Nistor. 

Ordinul de ministru care aprobă structura anului școlar 2020-2021 prevede că “unitățile de învățământ și inspectoratele școlare marchează prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie 2020 – Ziua Internațională a Educației”.

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”.

Citește și: Campania de informare „Creștem mai puternici când creștem împreună”

Sursa foto: 123rf.com