Vom avea mai multe zile libere în luna ianuarie în acest an. Din cele 31 de zile ale lunii, 22 zile erau zile lucrătoare, iar acestea se vor reduce la 19 zile lucrătoare.

O nouă zi liberă pe data de 23 ianuarie

Pentru toți angajații, ziua de 2 ianuarie a fost o zi liberă. Ea va fi urmată de ziua de 24 ianuarie când este sărbătorită Mica Unire, declarată sărbătoare națională.

În plus, Guvernul a decis ca ziua de luni, 23 ianuarie, să fie zi liberă pentru elevi, pentru studenți și pentru toți angajații din sectorul public.

Prevederile acestei decizii nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen pe data de 23 ianuarie.

Ce zile libere avem în anul 2023

1 ianuarie, duminică – Anul Nou

2 ianuarie, luni – a doua zi de Anul Nou

24 ianuarie, marți – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)

14 aprilie, vineri – Vinerea mare

16 aprilie, duminică – Paștele ortodox în 2023

17 aprilie, luni – a doua zi de Paște

1 mai, luni – Ziua Muncii

1 iunie, joi – Ziua Copilului

4 iunie, duminică – Rusaliile

5 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

15 august, marți – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, joi – Sfântul Andrei

1 decembrie, vineri – Ziua Națională a României

25 decembrie, luni – Crăciunul

26 decembrie, marți – a doua zi de Crăciun

Boboteaza și Sf. Ion, alte zile libere în luna ianuarie

Sunt șanse foarte mari ca, din anul 2024, să ne bucurăm de mai multe zile libere în luna ianuarie. Parlamentul a adoptat tacit, în ultima sesiune din anul 2022, ca zilele de 6 și de 7 ianuarie să fie sărbători național.

În aceste două zile, toți creștinii sărbătoresc Botezul Domnului și Soborul Sf. Ioan Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă. În multe alte state europene, Boboteaza, ziua de 6 ianuarie, este sărbătoare națională și este o zi în care nu se lucrează decât în sectoarele în care nu poate fi oprită activitatea.

Urmează ca propunerea legislativă să fie aprobată de președintele României și apoi publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Cu toate acestea, ea nu va avea efecte în 2024, când zilele de 6 și de 7 ianuarie vor fi în weekend, ci abia în anul 2025, când cele două zile libere vor fi luni și marți.