Este adevărat că zeama de murături este destul de sărată, iar persoanele care nu au voie de consume sare trebuie să o evite. Dar pentru un om sănătos, care poate mânca alimente sărate, acre și ușor picante, zeama de murături are beneficiile ei.
Zeama de murături, bună pentru digestie
Saramura acrișoară de la castraveciori sau zeama de murături cu oțet ajută digestia, dacă este consumată în cantități mici. Nu trebuie să abuzezi, dar dacă simți că te doare stomacul după o masă copioasă, bea câteva guri de zeamă acrișoară și digestia va fi ameliorată.
Reduce crampele musculare și hidratează organismul
Zeama acidulată din borcanele cu gogonele, conopidă sau castraveți murați este bogată în săruri minerale, fermenți și acizi benefici care ajută la o mai bună hidratare a organismului. După un efort fizic intens, dacă te simți slăbită bea două guri de zeamă de murături, apoi un pahar mare de apă minerală.
Aceasta va reface echilibrul electrolitic, te va ajuta să te menții hidratată și va alunga crampele musculare care apar de obicei după efort.
Nu are calorii și ajută la slăbit
Saramura, fie ea făcută doar cu sare sau combinată cu oțet, nu are deloc calorii care se depun. Din contră, ea ajută la slăbit. O cantitate mică de zeamă de murături îți dă senzația de sațietate, mănânci mai puțin, iar digestia este accelerată.
Dacă nu ai probleme din cauza concentrației de sare, poți folosi saramura acrișoară cu oțet pentru a ține în frâu pofta de dulce sau de alimente grase. Astfel, vei consuma mai puține gustări care pun în pericol greutatea organismului.
La ce mai poți refolosi zeama de murături
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2015/12/14193415_ml-1024x852.jpg)
Zeama acră și sărată în care au stat murăturile poate fi folosită la ciorbe, la salate sau pe post de marinate pentru cărnurile mai tari. Condimentată cu piper, mărar, cimbru și hrean iute, soluția cu oțet are un gust delicios și este apreciată de mulți consumatori de murături. Nu te grăbi să o arunci, după ce ai consumat legumele murate! Iată ce poți face cu ea.
1. O marinată picantă
Folosește zeama de murături să pui la marinat carnea de vită sau carnea de porc pe care o vei găti a doua zi la cuptor sau pe grătar. Oțetul frăgezește, iar sarea și celelalte condimente dau un gust special fripturilor. Carnea va fi mult mai moale și aromată a doua zi. În plus, după ce este pregătită la cuptor sau la grătar, ea va căpăta o crustă delicioasă de la sarea din saramură.
2. Acrește ciorba
Dacă mesenii tăi vor ciorba mai acră, pune-le la dispoziție borcanul cu zeama de la castraveciori. Câteva linguri de zeamă acră și ciorba va avea gust pentru toată lumea! Poți renunța la borșul clasic, pentru a acri ciorba de cartofi sau ciorba din carne de porc doar cu zeama de murături. Ai grijă doar să nu mai adaugi sare la ciorbă, pentru că saramura este suficient de sărată.
3. Înmoaie ceapa
Dacă vrei să faci o salată cu ceapă crudă, dar nu îți place în mod deosebit gustul și iuțeala cepei, las-o câteva ore în zeama de murături. Ceapa se va înmuia și nu va mai fi atât de iute! Când o adaugi la salată, nu trebuie decât să o lași câteva minute să se scurgă de saramură într-o sită. Cu acest mic truc, salatele tale de iarnă din cartofi sau crudități vor fi mult mai aromate.
4. Dressing pentru salată
Zeama de murături dă gust mai bun salatelor de iarnă pe bază de cartofi, morcovi sau varză. În loc să adaugi sare și oțet, mai bine condimentezi salata cu zeama din oțet și va fi mai gustoasă.
5. Sos picant pe bază de iaurt
Tot cu zeama de la murături poți face un sos de iaurt apetisant. Folosește un iaurt mai gras sau un iaurt grecesc dens și adaugă câteva lingurițe de zeamă acră treptat, până când capătă consistența și gustul dorit pentru salatele de crudități sau de verdețuri.
6. Maioneză mai gustoasă
Știm că maioneza fără zeamă de lămâie nu are niciun gust! Dar ce-ar fi să adaugi și zeamă de murături! Nu trebuie decât să pui câteva lingurițe de saramură, în loc de lămâie, și aroma ei picantă va face maioneza mai gustoasă. O poți folosi apoi la sandviciuri, salate sau dressinguri.