Știi deja că zahărul alb este un zahăr obținut din sucul de sfeclă sau de trestie de zahăr și este complet rafinat pentru a obține cristale albe și fine.

Dar mai există și zahăr brut pe piață, precum și zahăr brut. Iar între ele sunt două mari diferențe și anume proveniența lor și modul de procesare. În rest, culoarea poate fi identică, ceea ce te face să le confunzi ușor.

Din ce se obține zahăr brut

Ține minte că zahărul brut se obține doar din trestie. Acesta se obține de fapt din melasa care se extrage din sucul de trestie și nu este rafinat, adică nu este albit cu soluțiile care se folosesc pentru a obține zahărul alb. Ca atare, zahărul brut conține mai puține chimicale și păstrează o cantitate mai mare de fibre și de săruri benefice din sucul de trestie.

Ce este de fapt zahărul brun

Acesta este de-a dreptul contradictoriu, pentru că nu știi niciodată ce este zahărul brun: ori zahăr brut pe care producătorul l-a etichetat drept zahăr brun deoarece sună mai bine, ori zahăr alb colorat cu melasă, caramel și tot felul de alți coloranți.

Zahărul brun ar trebui să fie tot zahăr brut, dar de multe ori este doar un zahăr alb, rafinat, obținut din sfeclă și apoi colorat. De aceea, trebuie să te uiți cu atenție pe etichetă și să verifici producătorul, țara de origine și originea produsului.

De obicei, zahărul brun din trestie demerara sau muscavado este de fapt un zahăr brut de calitate, care dă un gust deosebit dulciurilor.

Citește și cât zahăr au cele mai populare fructe!

Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!