Zahărul alb a adunat, în ultima vreme, o mulțime de acuzații și este considerat periculos pentru sănătate, mai ales dacă este consumat în exces.

Tot mai mulți oameni preferă zahărul brun crezând că este mai sănătos și mai puțin periculos pentru siluetă decât cel alb.

Dar trebuie să ne gândim că zahărul alb are un gust mai dulce și poți folosi o cantitate mult mai mică la cafea sau în prăjiturile de casă.

Ce este zahărul brun

Zahărul brun este obținut după prima etapă de cristalizare a sucului din trestie de zahăr. Are un conținut ridicat de melasă, 97% zaharoză și 1% minerale precum potasiu, magneziu, fier și calciu. Restul este apă, iar zahărul brun este cunoscut că este mult mai umed decât cel alb.

Deși este considerat mai sănătos, aportul de minerale din zahărul brun este mult prea mic pentru organism. În schimb, are un gust mai bogat decât cel alb și a devenit tot mai apreciat de către cei care beau cafeaua îndulcită, spre exemplu.

Zahărul alb, benefic sau toxic?

Zahărul alb se obține fie din trestie de zahăr, fie din sfecla de zahăr în urma unui proces de rafinare în care elementele esențiale precum vitaminele sau mineralele se pierd. El este 99,9% zaharoză pură, de aceea este mult mai dulce decât zahărul brun și poți folosi o cantitate mai mică. Ține cont de faptul că 100g zahăr alb reprezintă 395 de calorii și raportează la cele 2.500 de calorii de care o femeie activă are nevoie zilnic.

Indiferent de culoare, zahărul trebuie evitat

În cantitate mică, este bun și zahărul deoarece ne dă energie, dar este mult mai bine să asimilăm fructoza din fructe și surse naturale. Consumat în cantități mari, zahărul atacă lent organismul și favorizează nu doar obezitatea, ci și boli cronice precum diabetul, hipertensiunea sau diverse tipuri de cancer. După studii îndelungate, profesorul Robert Lustig, de la Facultatea de Medicină a Universității California, a clasificat zahărul alb drept o toxină care ucide lent. El recomandă un consum cât mai mic și înlocuirea zahărului, fie el alb sau brun, cu alte alimente dulci, dar sănătoase.

sursa foto: 123rf.com