Un prieten cu lăbuţe sau aripioare poate aduce în familia ta multă veselie şi încredere. Copilul tău va descoperi jocuri noi, va avea o preocupare frumoasă şi va deveni mai responsabil. Dacă te întrebi la ce vârstă este bine să îi oferi un animal de companie şi din ce specie, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta.

Zece ani, vârsta ideală

Unii pediatrii spun că poţi adopta un animal după ce copilul tău a împlinit doi ani, alţii susţin că trebuie să aştepţi până la vârsta de zece ani, dar toţi sunt de acord că noul membru al familiei trebuie adus acasă înainte de vremea adolescenţei. În primul rând, tu trebuie să fii convinsă că poţi avea grijă şi de animal, deoarece copilul nu se va descurca de unul singur. Igiena, curăţenia, plimbările şi orele de joacă sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

Este important ca micuţul tău să aibă vârsta necesară să aibă grijă de noul său partener de joacă. Câinii sunt recomandaţi de la vârste mai mici de zece ani, dar copilului trebuie să îi facă plăcere să iasă cu el la plimbare. Pisicile sunt indicate după vârsta de 12 ani, când copilul poate înţelege firea complexă a felinelor şi nevoia lor de independenţă. La vârste foarte mici, de doi sau trei ani, sunt indicate broscuţele ţestoase sau peştişorii, deoarece sunt protejate în acvariile de sticlă.

Igiena este prioritară

Nu aduce un animal acasă până nu faceţi împreună o vizită la veterinar. Asigură-te că este sănătos, că nu îi poate transmite copilului tău nici o boală şi că nu are paraziţi interni sau externi. Pe de altă parte, este foarte important să ştii din timp dacă micuţul tău este alergic la blana animalelor sau la puful păsărilor. Dacă nu ai un copil sensibil, compania unui animal de casă îi va asigura, în timp, imunitate la diverşi alergeni. Ai grijă să repeţi deparazitările ori de câte ori îţi recomandă medicul veterinar. Pe lângă aspectele legate de sănătatea lor, ia în calcul faptul că vei pierde mai mult timp îngrijindu-i şi supraveghindu-i pe amândoi. Copilul sub 4 ani nu trebuie lăsat singur în compania unui animal care îl poate zgâria sau muşca în joacă. În plus, trebuie să înveţe să respecte reguli stricte de igienă, să se spele frecvent pe mâini şi să nu lase animalul să mănânce din farfuria lui.

Ce animal de companie alegi?

Lista animalelor de casă a depăşit de mult clasica enumerare a raselor de câini şi pisici. Hamsterii, porcuşorii de Guinea, broscuţele ţestoase, peştişorii, papagalii, canarii, veveriţele, ba chiar şi reptilele sunt acum crescute de dragul copiilor. Un animal în familie poate avea efecte benefice pe termen lung în educaţia şi dezvoltarea copilului tău. Fereşte-te de rasele agresive şi alege un animal în funcţie de firea copilului tău. Dintre câini, labradorul este cel mai apropiat de copii, iar dintre pisici, rasa Ragdoll este suficient de blândă şi răbdătoare să se acomodeze cu un copil. Dintre animalele care trăiesc în căsuţe speciale, sunt recomandaţi porcuşorii de Guinea şi peruşii. Sunt jucăuşi, inventivi şi foarte curaţi, iar spaţiile în care trăiesc pot fi curăţate cu uşurinţă şi de copilul tău.

sursa foto: Warren T / Foter / CC BY-ND” target=”_blank”>Foter.com