CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Am verificat ce ouă albastre de Paște poți obține dacă le vopsești cu varza roșie. Ouăle vor căpăta diverse nuanțe de albastru, de la bleu deschis la albastrul senin al serilor de vară. Iată cum!

Cum pregătești zeama de varză

Folosește un sfert de varză roșie la 500 ml de apă. Lasă varza să clocotească 10 – 15 minute, iar zeama se va colora intens în mov-albăstrui.

Oprește focul și așteaptă să se răcorească puțin zeama de varză, să nu fie prea fierbinte când pui ouăle la fiert.

Folosește ouă albe, cu o coajă foarte curată

Cumpără ouă albe și șterge petele de pe coajă, precum și ștampila cu puțin oțet, așa cum vezi în clipul nostru.

Oțetul curăță bine impuritățile și grăsimea de pe coaja ouălor, astfel încât pigmenții colorați din zeama de varză aderă mai bine.

Fierbe ouăle timp de 8 – 10 minute

Pune o lingură mare de oțet în zeama de varză și fierbe ouăle timp de 8 sau 10 minute. După ce ai stins focul, scoate ouăle în două sau trei castroane, în funcție de câte ouă vrei să colorezi.

Vei observa că ouăle nu au căpătat nuanța albastră la fiert, ci mai degrabă o nuanță decolorată de gri. De aceea, ele trebuie să mai stea câteva ore în zeama de varză pentru a se colora frumos în albastru.

Împarte ouăle fierte în două sau trei castroane și toarnă zeama de varză roșie peste ele, să le acopere bine. Lasă-le în zeamă mai multe ori.

Așa obții ouă albastre de Paște în mai multe nuanțe

Așa cum vezi în clipul nostru, ouăle care au stat în zeama caldă timp de 2 ore au căpătat o frumoasă nuanță bleu. Cele care au stat în zeamă timp de 5 ore au devenit mai albatre, au căpătat o nuanță închisă.

Poți ține ouăle în zeama de varză în frigider peste noapte, iar a doua zi vor avea o culoare de un albastru frumos, ca cerul de vară.

Cu o singură soluție, obținută dintr-un sfert de varză roșie, poți obține ouă cu diverse nuanțe de albastru. Fără substanțe chimice, fără coloranți artificiali… doar o singură legumă!

Descoperă și alte metode să colorezi și să decorezi ouăle de Paște fără vopsea chimică.

imagine: Adina Zamfir/Libertatea pentru femei