Românii sperau ca vremea geroasă să limiteze cât mai mult virusul Omicron. Din nefericire, de la o zi la alta sunt anunțate tot mai multe infectări, dar majoritatea bolnavilor vaccinați fac forme ușoare.

Trebuie să ținem cont că virusul Omicron este mult mai rezistent decât variantele anterioare ale coronavirusului. El rezistă cu câteva zeci de ore mai mult pe pielea umană, pe față și pe mâini, în pofida temperaturilor foarte scăzute.

De asemenea, cercetătorii japonezi au observat că varianta Omicron rezistă mai mult și pe obiectele din plastic, anunță Reuters.

Cât timp rezistă pe mâini virusul Omicron

Conform studiilor din Japonia, varianta Omicron poate rezista pe pielea mâinilor sau pe față până la 21 sau 22 de ore, în comparație cu varianta Delta care rezistă 16 ore.

Dar, oricât ar fi de rezistent acest virus la ger și umezeală, soluțiile dezinfectante îl anihilează în 15 secunde.

Este foarte important să ai cu tine un dezinfectant pentru mâini și să îl folosești după ce iei contactul de altă persoană sau după ce atingi suprafețe diverse din spațiul public.

Virusul rezistă ore întregi pe mâini și îl transporți fără să vrei la față și la nas.  

Cât timp poate rezista Omicron pe plastic

Cele mai rezistente tulpini ale coronavirusului și anume Beta și Delta puteau supraviețui pe obiecte din plastic timp de 191,3 ore și respectiv 114 ore. Varianta Omicron poate rezista și ea pe plastic timp de 193,5 ore.

Mare atenție pe ce puneți mâna în spațiile publice: clanțe, balustrade, capace de toaletă, mânere în autobuz, coșuri de cumpărături… pe toate aceste obiecte, virusul Omicron poate rezista de la o zi la alta, după ce au fost atinse de persoane contagioase.

De aceea, este recomandat să folosești imediat un dezinfectant de mâini, cu o concentrație de alcool de 60% care poate anihila virusul.