Se întâmplă uneori să cumpărăm violetele africane cu buchete bogat de flori și pline de boboci proaspeți, dar acasă încep să se ofilească în câteva zile și planteke refuză să mai înflorească.

Violetele africane sau saintpaulia ionantha au devenit foarte populare printre plantele de cameră, dar trebuie să le oferi anumite condiții de trai pentru a te bucura de florile lor frumoase.

Soiuri noi în fiecare an

Violetele de ghiveci provin din zonele semitropicale din Africa și au devenit populare din anii 1930. Ele au fost descoperite de către Baron von Saint Paul în anul 1892 și trimise la Grădinile Botanice Regale din Berlin unde au fost botezate după numele lui.

Inițial, au fost greu de crescut în condiții de seră, dar cultivatorii au dezvoltat mai mulți hibrizi, cu flori mai mari și plante mai rezistente, care s-au adaptat la condițiile de interior. Anual, sunt create specii noi, cu frunze în mai multe culori, cu flori franjurate, bătute, crețe, și culori spectaculoase, unele dintre ele în nuanțe degrade.

Sfaturi pertinente de la pasionați

Iată cele mai importante sfaturi și reguli de îngrijire pe care le-am adunat de la cultivatorii pasionați de violetele africane. Aceste plante necesită anumite condiții de îngrijire ținând cont că ele provin din zone calde și umede, umbrite de vegetație înaltă și de copaci.

Lumina: este foarte importantă pentru înflorire, dar este vorba de lumina filtrată și nu de razele directe ale soarelui. Violetele africane se simt bine lângă o fereastră orientată spre nord sau vest, unde soarele nu ajunge la frunzele lor, dar unde primesc lumină din plin.

Temperatura: ține cont de faptul că sunt plante care cresc parțial la umbră, astfel că le place răcoarea. Ele nu suportă soarele și nici temperaturi ridicate. Nu înfloresc în zilele caniculare și uscate de la mijlocul verii. Mai degrabă înfloresc primăvara devreme și toamna, în octombrie – noiembrie, dacă sunt ținute într-un balcon adăpostit.

Umiditatea: este foarte importantă pentru că trebuie să fie moderată. Aceste plante au nevoie de un sol bine drenat, care nu reține apa. Pământul lor poate fi ușor umed, trebuie lăsat să se usuce 2 – 3 zile, pentru că nu suportă cantități mari de apă și riscă să putrezească dacă le uzi frunzele și tulpina. Violetele se udă în farfurioare.

De ce nu mai înfloresc violetele africane!

Pentru violete pline de flori trebuie să îndeplinești toate condițiile de mai sus. Ghivecele trebuie ținute la lumină naturală, dar departe de soare, trebuie să aibă aer proaspăt și răcoros și trebuie udate moderat, când s-a uscat pământul la suprafață.

  • Dacă nu mai înfloresc, aplică îngrășăminte special concepute pentru violete și Gesneriacideae, familia de flori din care fac parte.
  • Ai grijă să muți ghiveciul la lumină, dacă stă într-un colț umbrit de cameră.
  • Rupe două – trei frunze mari de la bază, deoarece provocând o traumă trecătoare plantei o provoci să facă boboci de flori pentru a se înmulți.
  • Udă plantele cu apă călduță, de la soare, nu cu apa rece de la robinet. Apa curată de ploaie este ideală.
  • Și, nu în ultimul rând, înlocuiește primul strat de pământ din ghiveci cu pământ fertil și bine drenat, în combinație cu turbă. În aproximativ două luni ar trebui să te bucuri de flori mari și frumoase!