Cuprins
Încearcă să pui vinete la borcan pentru iarnă, mai ales dacă ai o cămară răcoroasă, în care le poți depozita fără teama că vor mucegăi. Dacă ai congelatorul plin cu alte legume și fructe, această rețetă rapidă de vinete la borcan pentru iarnă salvează spațiu și mai ales timp.
Tot ce ai nevoie pentru vinete la borcan
Iată lista de ingrediente și obiecte de care ai nevoie pentru aceste conserve de vinete. Se pregătesc rapid și ușor, fără să mai fie nevoie să coci vinetele și să le decojești cu migală.
- 3 vinete lunguiețe
- 3 căței usturoi
- Sare
- Piper
- Cimbru
- Ulei de floarea soarelui
- 300 ml oțet din vin
- Borcane de 800 de grame
Cum se pregătesc vinetele pentru iarnă
Se spală vinetele, se decojesc și se taie în cuburi mari. Este bine să folosești vinete lunguiețe, cât mai tinere și fragede, să nu aibă prea multe semințe.
Cuburile de vinete se presară cu sare și se lasă la scurs o oră într-o sită încăpătoare. Apoi se trec peste un jet de apă rece, să nu rămână prea sărate.
Separat, într-o cratiță cu pereți înalți, se pun 300 ml de oțet și tot atâta apă. Se aduce la punctul de fierbere, se adaugă cuburile de vinete și se fierb doar un minut. Sarea și prepararea termică în oțet sunt necesare pentru a distruge solanina, acel compus toxic pe care îl conțin vinetele crude. Din cauza lui, vinetele nu se recomandă să fie consumate crude, deoarece poate provoca crampe, dureri abdominale și senzația de vomă sau, mai grav, intoxicație.
Solanina este distrusă ușor prin preparare termică, iar vinetele devin sigure pentru consum. După ce ai fiert rapid vinetele, se stinge focul și se culeg cu o spumieră.
Se pun cuburile de vinete în borcane, se adaugă boabe de piper și felii de usturoi, câte un praf de cimbru uscat sau câte o crenguță de cimbru la fiecare borcan.
Se umplu borcanele cu vinete până aproape de capac, se toarnă ulei și se fierb la bain-marie timp de 15 minute, ca orice conservă de legume.
Se lasă să se răcorească borcanele cu gura în jos și apoi se depozitează în cămară.
La ce poți folosi vinetele cuburi conservate în borcane
Aceste vinete la borcan, cu o aromă delicioasă de usturoi și cimbru, sunt excelente pentru tocănițele de iarnă cu ardei, cartofi și morcovi. Pot fi folosite și pentru ghiveciuri de legume la cuptor. Iar, dacă le scurgi bine, le poți toca mărunt să le amesteci cu ceapă și maioneză.
De asemenea, merg de minune cu ciuperci călite, cu ardei și roșii călite pentru a pregăti un aperitiv delicios servit pe pâine prăjită.
Alte rețete la care folosesc italienii aceste vinete la borcan sunt cele cu diverse umpluturi din carne tocată. Poți adăuga vinetele din borcan la carnea tocată de vită sau de porc, împreună cu ceapa călită, cartofi și morcovi dați pe răzătoare. Apoi poți umple cu acest amestec o plăcintă, ardei grași, roșii decupate sau dovlecei decupați. Se fierb toate la cuptor, se adaugă spre final sos de roșii și se obțin preparate delicioase.
De asemenea, carnea de vită cu vinete la borcan merge de minune pentru lasagna sau pentru a umple caneloni. Spor la treabă și să aveți poftă!