Varza dulce și gustoasă parcă este și mai bună când este murată. Dar nu ai nevoie neapărat de butoaie care ocupă spațiu mult în balcon sau în beci. Poți pune varza tocată la borcan pentru salatele de iarnă și alte preparate delicioase.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Varza tocată și murată la borcan este un deliciu și se face foarte ușor. Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi și de câteva mici secrete, pentru a păstra varza cât mai bine la borcan.

Înainte de toate, ai nevoie de varză, și albă și roșie, deopotrivă. Așezată în straturi colorate, varza tocată la borcan arată excelent și este mai apetisantă pentru salate.

Alege varză crudă sănătoasă, fără pete, cu frunze proaspete și crocante. Folosește varză albă și varză roșie în mod egal sau numai varză albă, dacă nu îți place cea varza roșie.

Pregătește câteva borcane mari, de 3 litri, în funcție și de cantitatea de varză tocată pe care vrei să o pui la murat.

Ce condimente se potrivesc pentru varza murată la borcan

Cele mai bune condimente pe care le poți folosi la această rețetă sunt

 • boabele de chimen,  
 • rădăcină de hrean
 • frunze de dafin
 • frunze de țelină
 • câteva fire de cimbru
 • o floare de mărar uscată
 • boabe de piper
 • boabe de muștar
 • sare grunjoasă de mină, neiodată.

Cum se pregătește varza tocată pentru murat. 3 secrete bine de știut

Dacă ai o cantitate mare de varză, folosește o răzătoare profesională sau cuțitele rotunde de la robot, care feliază foarte subțire.

Este important ca varza să fie tăiată fideluță, cât mai fin, pentru a fi cu adevărat delicioasă în salatele de iarnă, iar acesta este unul dintre cele mai importante secrete ale rețetei.

După ce ai feliat varza, se pune întreaga cantitate într-un castron încăpător sau chiar într-un lighean nou și curat. În castron, varza tocată se freacă cu sare grunjoasă (2 linguri de sare la 2 verze tocate) folosind o lingură mare din lemn. Apoi se presară câteva boabe de chimen și se lasă varza să se înmoaie aproape jumătate de oră.

La baza borcanului se pun frunze de dafin, câteva rădăcini de hrean subțiri și boabe de piper. Apoi se așază varza în straturi și se apasă bine cu lingura de lemn. Și acesta este un truc de care nu trebuie să uiți, pentru că nu trebuie să rămână prea mult aer între straturile de varză.

Printre straturile de varză albă, pune și straturi mai subțiri de varză roșie, care va da o culoare roz foarte plăcută saramurii.

Pune și câteva fire de cimbru printre straturi, dar și câteva feliuțe subțiri de morcov pentru o culoare mai apetisantă.

Deasupra pune frunze de țelină să acoperi bine varza, hrean, mărar uscat, boabe de muștar și boabe de piper.

Varza tocată își lasă deja zeama ei, dacă a stat suficient cu sare și nu mai este nevoie să adaugi apă. Dar, dacă este o varză mai uscată, se face o saramură dintr-un litru de apă fiartă și răcită cu o lingură cu vârf cu sare.

Varza la borcan trebuie urmărită când fermentează

În două zile, varza din borcan începe să fermenteze și trebuie să urmărești saramura. Dacă prinde floare, saramura se strecoară prin tifon des și se toarnă la loc în borcan, timp de 5 – 6 zile. Varza se acrește treptat și capătă un miros și un gust tot mai bun.

Se păstrează la rece în frigider sau într-o cămară răcoroasă. Procesul complet de murare poate să dureze până la 3 săptămâni, timp în care capacul mai trebuie deschis pentru a lăsa varza să respire. Ținută în condiții bune, la întuneric și temperaturi joase, varza murată la borcan poate să țină și 1 an de zile.

La ce poți folosi varza murată la borcan

 • salate de iarnă cu diverse murături picante;
 • ciorbă de varză cu afumătură
 • varză călită pentru o garnitură rapidă la fripturi și chifteluțe.