Așteaptă de obicei trei sau patru ani de când ai cumpărat o orhidee pentru a-i schimba ghiveciul. Nu te grăbi să transplantezi orhideea în anul în care ai cumpărat-o, decât dacă vezi că a apărut mucegai pe rădăcini și trebuie tratată. Iată cele mai bune sfaturi să schimbi ghiveciul pentru orhidee în mod corect.

Așteaptă lunile de vară, după ce s-au ofilit florile, să transplantezi orhideea în alt vas, dacă aceasta a făcut flori pe timpul iernii.

Cumpără un vas transparent, cu găuri mari de scurgere a apei, și cu un diametru cu cel mult 2-3 cm mai mare decât cel în care se află acum planta.

Cumpără substrat special pentru orhidee, compus din mușchi, scoarță de copac și turbă. Orhideele sunt plante parazite, care cresc pe scoarța copacilor. Ele nu pot fi plantate în pământ obișnuit pentru flori de apartament.

Câteva secrete aflate de la pasionații de orhidee

Când pregătești ghiveciul pentru orhidee, în primul rând trebuie să pui la baza lui un strat gros de aproximativ 4 degete de substrat cu scoarță. Acesta va menține echilibrul plantei.

Rădăcinile se așază în vas atât cât intră. Cele care sunt prea lungi nu trebuie tăiate. Se lasă în afara vasului.

Substratul se așază printre rădăcini cu grijă, dar nu se tasează cu palma. Se lasă mici goluri din loc în loc pentru o bună aerisire a rădăcinilor.

Orhideea se mută după două zile în care nu a fost deloc udată, să fie rădăcinile uscate.

Rădăcinile uscate sau putrezite se taie de la punctul lor de pornire.

Planta se păstrează la loc umbros și răcoros 10 – 14 zile și se udă moderat, până când rădăcinile se acomodează cu noul substrat.