Zahărul vanilinat este parfumat cu vanilină o substanță sintetică, cu un parfum aproape asemănător cu vanilia. Ea se extrage fie din resturi lemnoase, fie din produse sintetice așa cum este metil vanilina.

Spre deosebire de vanilina, vanilia naturală, mult mai parfumată și mai aromată, se extrage din păstăile de vanilie care sunt fructele unei orhidee cu parfum delicat. Vanilia naturală este mai scumpă, dar este sigură pentru consumul uman, spre deosebire de vanilină care are numeroase efecte toxice.

Atenție la etichetă! Ferește-te de zahărul vanilinat

Consumată în cantități mari, vanilina sintetică poate produce intoxicații, tulburări digestive, leziuni hepatice și renale. Mai pot apărea mâncărimi pe față, la nivelul urechilor și pe gât.

Este bine să te ferești de zahărul vanilinat și să folosești mai degrabă păstăi de vanilie pentru a obține aroma dorită în cremele și aluaturile dulci.

Ține cont că numai 2% din produsele cu aromă de vanilie de pe piață sunt parfumate cu extracte naturale. Restul conțin de fapt vanilină sintetică, mult mai ieftină. Unii producători folosesc sintagma de ”aromă naturală” pentru vanilina obținută din resturi lemnoase, dar și pentru extracția acestei arome se folosesc diferite substanțe chimice toxice, iar o parte din ele rămân sub formă de reziduuri în extractul obținut.

Cum îți faci singură zahăr vanilat natural

Chiar dacă sunt scumpe păstăile de vanilie, merită să le cumperi pentru că aroma lor este foarte puternică și le vei folosi o perioadă îndelungată.

Pune într-un borcan de mici dimensiuni 200 g de zahăr pudră, adaugă un vârf de cuțit din conținutul  păstăilor de vanilie și închide bine capacul. Agită din când în când borcanul și, după două săptămâni, vei avea zahăr vanilat natural și deosebit de parfumat.

Poți face singură și esență de vanilie, folosind rom alb de calitate în proporție de 250 ml la o păstaie de vanilie. Pune romul și păstaia într-o sticlă pe care o poți închide ermetic și așteaptă 2 – 3 săptămâni.

Extractul natural de vanilie calmează și relaxează, combate hiperaciditatea și efectul condimentelor iuți, și atenuează aromele prea puternice de citrice sau de scorțișoară.

sursa foto: 123rf.com