Vanilia la ghiveci a fost adaptată să crească și în condițiile dintr-o casă obișnuită. Doar că are nevoie de multă lumină și de un suport lung, din lemn, pe care să se cațere.

Orhideea de vanilie sau vița de vanilie este o plantă cățărătoare, perenă, care poate atinge și înălțimea de 10 metri în natură. Însă cultivatorii o taie și o ajută să se ramifice pentru a produce mai multe flori și mai multe păstăi parfumate.

Cum se îngrijește vanilia la ghiveci

Această orhidee are nevoie de multă lumină și căldură. Nu înflorește dacă nu are lumină naturală zi de zi și o temperatură optimă de aproximativ 22 – 28 de grade. O terasă luminoasă și încălzită este cel ai bun loc pentru a cultiva vanilia la ghiveci.

Pământul trebuie să fie bine afânat și drenat, cu un ph cuprins între 5,5 și 7. Dacă vrei să îi schimbi vasul, după ce a crescut prea mult, este bine să iei legătura cu un horticultor cu experiență și să cumperi pământul potrivit pentru această plantă.

Floarea de vanilie are un parfum deosebit și delicat

Floarea de vanilie are un parfum deosebit și delicat

Vanilia nu suportă soarele direct, ea crescând în mediul ei natural în umbra copacilor pe care se cațără. Este bine ca ghiveciul să stea într-un loc luminat, dar ferită de razele directe ale soarelui. Suportă și spațiile semiumbrite.

Orhideea cățărătoare solicită tot mai multă apă pe măsură ce crește, dar spațiul în care o ții trebuie să fie foarte bine aerisit ca pământul să nu mucegăiască. În perioada caldă a anului se udă zilnic, mai ales dacă începe să facă flori.

Orhideea de vanilie se polenizează manual

Crescute în interior, florile de vanilie asemănătoare unor trompete, trebuie polenizate manual. Florile cele mai mari se apleacă, pentru a elibera pistilul și se culege polenul cu un bețișor delicat din bambus, trecând apoi pe la celelalte flori. Păstăile se pot recolta abia când vârful îngălbenește.

Cum să înmulțești vanilia la ghiveci

Din tulpinile tinere, dar suficient de bine dezvoltate, se taie butași de aproximativ 10 cm care se înrădăcinează în pământ umed și hrănitor. În decurs de o lună, apar rădăcini noi și planta începe să se dezvolte.

sursa foto: Shutterstock