CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Uleiul de gătit este un bun conservant, dar și un bun dizolvant pentru etichetele lipite de borcane, iar la curățenie poate fi folosit să dea un luciu frumos obiectelor din inox. Iată câteva utilizări mai puțin știute.

Cum să folosești uleiul de gătit pentru obiectele din inox

Fie că este vorba de un ibric, de oala de ciorbă din inox sau de cuptorul cu microunde cu aspect cromat, uleiul de gătit este foarte bun să le redea luciul de la început.

Trebuie doar să speli bine obiectele din inox și să cureți amprentele de grăsime, apoi cu un șervețel de hârtie să folosești o picătură de ulei pentru a le da luciu.

Uleiul se întinde uniform, acoperă cu o peliculă fină obiectul, îi redă strălucirea și previne apariția de noi amprente pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum să folosești uleiul drept conservant

Conservele desfăcute cu roșii, legume, zacuscă, tocană, pește sau bulion se păstrează mai mult timp la frigider, dacă au deasupra o peliculă subțire de ulei. Astfel, uleiul împiedică pătrunderea aerului și dezvoltarea mucegaiului.

Datorită acestei proprietăți, uleiul este bun și pentru cașcaval sau pentru brânza sărată. Este suficient să dai puțin ulei pe suprafața bucăților începute de cașcaval și se vor păstra mai bine la frigider, fără să mucegăiască.

Uleiul, recomandat pentru tigăile din fontă

Dacă îți place să gătești tocănițe savuroase în tigăi de fontă, nu uita că uleiul de gătit poate fi folosit pentru păstrarea fontei în cele mai bune condiții.

Este foarte important ca, după fiecare spălare, tigaia de fontă să fie unsă cu un strat subțire de ulei care acoperă porii, împiedică dezvoltarea mucegaiului și apariția ruginei.

Uleiul, bun și pentru uneltele de grădinărit

Nu lăsa niciodată sapele sau lopețile murdare de pământ în magazia din grădină. Ai grijă să le speli, să le ștergi bine cu hârtie și apoi să le ungi cu puțin ulei. Astfel, uneltele tale nu vor mai rugini și își vor păstra tăișul intact.

Și dacă tot am menționat lucrările din grădină, ține minte că uleiul de gătit folosit poate fi pus în grămada de compost, pentru că ajută la macerarea resturilor alimentare. Nu arunca uleiul folosit la canalizare. Pune-l în compostul din grădină și vei descoperi o metodă ecologică de a-l refolosi.

imagine: Adina Zamfir/Libertatea pentru femei