Usturoiul negru este deosebit de apreciat de către cei care nu suportă gustul iute de usturoi și, în egală măsură, de către cei care au probleme digestive din cauza lui. Datorită faptului că usturoiul negru este fermentat, el are un gust mai dulceag, mai puțin iute și este mult mai ușor de digerat.

Cum se obține usturoiul negru

Fermentarea usturoiului este o tehnică veche în China, dar abia de câțiva ani a pătruns și pe piața europeană. Usturoiul crud, bine uscat, este pus la fermentat timp de 30 – 45 de zile în anumite condiții de temperatură și umiditate.

Treptat, pulpa de usturoi emană un acid care o închide la culoare și care capătă un miros ca de pâine sau grâu bine copt și îndulcește mirosul tipic de usturoi. Pe de altă parte, acest acid transformă și structura usturoiului, pulpa lui devenind moale și ușor cremoasă.

Cum se folosește usturoiul de culoare neagră

Acest usturoi dă un gust delicios sosurilor și supelor cremă. Poate fi folosit la orice preparat la care folosești usturoiul obișnuit, dar are avantajul că este mai bine tolerat de stomac și are un gust dulceag. Ba chiar îmbunătățește digestia și este recomandat în special pentru mâncărurile mai grase și pentru fripturi.

Poate fi frecat cu unt și consumat pe pâine prăjită sau poate fi adăugat în marinatele pentru grătar.

Beneficii numeroase pentru sănătate

Usturoiul negru este supranumit ajutorul inimii și are numeroase proprietăți care stimulează imunitatea și rezistența organismului.

Aminoacizii și antioxidanții pe care îi conține apără organismul de substanțele toxice, de grăsimi și lipide care afectează circulația, inima și rinichii. Conform studiilor din ultima vreme, usturoiul negru previne apariția cancerului, are efect antimicrobian, menține elasticitatea vaselor de sânge și previne atacul de cord. Este un adevărat antibiotic natural pe care trebuie să îl consumăm mai des, fie alb și proaspăt, fie fermentat și negru.

sursa foto: 123rf.com