Untura de rață este destul de scumpă și este folosită adesea pentru prepararea unor delicatese. Cu toate acestea, are multe beneficii pentru organism și pentru sănătate. Ba chiar poate înlocui uleiul de măsline la tigaie sau la cuptor. Consumată cu moderație, este o untură delicioasă și mult mai sănătoasă decât untura de porc.

Valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate

Untura de rață este foarte bogată în acid linoleic, pe care îl găsim și în nuci sau în semințele de dovleac. Acest acid este benefic pentru buna funcționare a ficatului și a rinichilor.

În plus, untura de rață are un procent mai mare de grăsimi mononesaturate, pe care organismul le transformă ușor în energie. Câteva studii de laborator au arătat că grăsimile mononesaturate au capacitatea de a dizolva și îndepărta depunerile de colesterol rău de pe pereții arterelor, cu mențiunea că grăsimea de rață trebuie consumată moderat, dar în mod constant.  

De asemenea, untura de rață mai conține și un procent important de acid oleic, întâlnit în măsline și în uleiul de măsline. Datorită acizilor săi benefici, untura de rață poate ajuta organismul să proceseze mai bine zaharurile și previne astfel bolile de rinichi, bolile de ficat și bolile de inimă.

Ce conține o lingură de untură de rață

O lingură de grăsime de rață are aproximativ 13 grame. Iată ce valori nutritive are:

  • Calorii: 112
  • Grăsimi saturate: 4 grame
  • Grăsimi mono și polinesaturate: 9 grame
  • Colesterol: 12,8 miligrame
  • Vitamina D: 0,6μg = 5% din doza zilnică necesară
  • Colină: 15 miligrame = 3% din doza zilnică necesară

Cum să folosești untura de rață în bucătărie

Rață cu fructe la cuptor
friptura de rață cu fructe la cuptor, mult mai fragedă si gustoasa daca folosesti untura de rata

Grăsimea de rață are calitățile ei specifice și un gust delicios. Trebuie doar să ții cont de faptul că este foarte bogată în calorii și trebuie consumată în cantități mici.

O mare calitate a acestei grăsimi este punctul ridicat de ardere. Din acest punct de vedere, untura de rață este mult mai bună decât untura de porc, care începe să se ardă și să fumeze la o temperatură mai mică decât grăsimea de rață. Așadar, cea din urmă este mai indicată pentru alimentele prăjite decât grăsimea de porc sau uleiul de floarea soarelui.

Însă untura de rață este scumpă, nu poți prăji cartofii în fiecare zi cu ea. În schimb, poți adăuga o linguriță de grăsime de rață în uleiul în care prăjești cartofii și vor căpăta un gust delicios.

Iată ce alte preparate vor fi mai gustoase dacă folosești o lingură sau două de untură de rață în loc de uleiul tău obișnuit:

  • ficăței la tigaie;
  • varza călită
  • varza de bruxelles rumenită;
  • morcovii și păstârnacul prăjiți și înăbușiți la tigaie
  • ciupercile rumenite
  • risotto sau pilaful cu legume
  • garniturile de legume gătite la cuptor
  • friptura de rață, de gâscă sau de pui la cuptor.

Untura de rață mai poate fi folosită pentru a face floricele de porumb, dacă o combini cu unt și sare. Sau poți pregăti celebrele cornulețe cu untură, folosind untura de rață, nu de porc. Până și la maioneză poți folosi grăsimea de rață, înlocuind parțial sau total uleiul de floarea soarelui. Maioneza va avea o culoare intens aurie-portocalie și un gust excelent, astfel că preparatele cu maioneza respectivă vor fi mai delicioase.