Beneficiile untului au fost contestate multă vreme. În ultimii 30 de ani, ba a fost lăudat, fiind considerat mai sigur decât margarina, ba a fost criticat pentru conținutul ridicat de colesterol.
Dar acest aliment are proprietăți nutritive pe care nu le putem trece cu vederea și pentru care este bine să îl consumi, în cantitate moderată, mai ales la micul dejun.
Un studiu din anul 2014, la care au participat 600.000 de persoane, a demonstrat că untul nu agravează depunerea de colesterol, dacă este consumat în cantități mici. Iar vestea bună este că o linguriță de unt pe zi reduce riscul de a ne îmbolnăvi de diabet.
Acizii grași din unt sunt ușor de asimilat
Un studiu realizat în Suedia a demonstrat că acizii grași din unt sunt transformați în energie, iar grăsimea acestui aliment nu rămâne prea mult timp în sânge pentru a forma depuneri de colesterol. Dacă îl consumi cu moderație și ai o viață activă, untul este mai degrabă benefic pentru întregul organism.
O mare parte din grăsimile din unt formează colesterolul ”bun”
Untul este una dintre cele mai bogate surse de grăsimi bune. El conține așa numitul ”colesterol bun” care are efect antioxidant și repară daunele provocate de radicalii liberi din hrana prăjită sau alimentele procesate.
Untul este bogat în antioxidanți
În unt vei găsi o bună parte din procentul de vitamina A și E de care ai nevoie zilnic. Aceste vitamine au rol de antioxidanți și te protejează de apariția unor boli de inimă, a diabetului și chiar a cancerului.
Beneficiile untului mai puțin cunoscute
Conține acid linoleic, care ne protejează de cancer. Grăsimile saturate au rolul de a întări imunitatea organismului și de a ne proteja de celulele tumorale.
Acționează ca un scut împotriva afecțiunilor gastrice și este bun când copiii mici au probleme cu stomacul și suferă de diaree.
Este o sursă bună de vitamina K2 care previne apariția cariilor dentare.
sursa foto: 123rf.com